Omogući pristupačnost
Hrvatski English Deutsch Italiano

Stajun od lumblije

Krajem listopada, a uoči Dana svih svetih svaki kantun Vele Luke miriše na Lumblije. Opojni miris ove jesenske delicije, specifične arome i izvrsnog okusa budi sjećanje na neka minula vremena, na bezbrižna djetinjstva i na bakinu kuhinju.
Lumblija je obredni slatki kruh, aromatična slatka i mirisna slastica koja se uoči blagdana Svih svetih priprema u Veloj Luci i zapadnom dijelu otoka Korčule.
Običaj zvan „kolinde”, u kojem djeca obilaze rodbinu i kumove darujući im lumbliju, bademe, mandarine, suhe smokve i ostale plodove jeseni, njeguje se u Veloj Luci još od davnina.
Kako bi sačuvali tradiciju naših baka, a fureštima predstavili ovaj starinski recept, u Veloj Luci višednevnom manifestacijom „Stajun od lumblije” slavimo stoljetnu tradiciju izrade ovog iznimnog kolača, bogatog okusa, simbola veloluške gastronomije.
Vesele mirisne radionice pripreme lumblije privlače i sve veći broj turista, koji uz zanimljiva predavanje imaju priliku napraviti svoju prvu lumbliju i u svoj dom ponijeti mirisnu uspomenu iz Vele Luke.
Svoje prve lumblije izrađuju i djeca u školama i vrtiću čuvajući od zaborava ovaj jedinstveni običaj.
Centralni i završni dio manifestacije je samo gastro natjecanje u kojem stručni žiri bira najbolju, tj. „Zlatnu lumbliju Vele Luke”.
Ako volite jesenske arome poput klinčića, korijandera, cimeta, muškatnog oraščića, ili tajnog sastojka „varenika” , posjetite Velu Luku u kasnu jesen i uživati će te svim čulima.