Omogući pristupačnost
12°C weather in Vela Luka, croatia

O Veloj Luci

Vela Luka, najopjevanije i najraspjevanije mjesto Hrvatske.


Smještena u dubokom zaštićenom zaljevu otoka Korčule, Vela Luka najmlađe je otočno naselje te ujedno mjesto inspiracije i rodno mjesto mnogih umjetnika.
Netaknuta oaza, okružena bistrim tirkiznim morem i gustom borovom šumom, kilometrima nepreglednih meja i stoljetnih maslinika, s više od 100 km pješačkih i biciklističkih staza, Vela Luka istinski je raj za zaljubljenike u prirodu i aktivni turizam.  Zbog zaštićenog i dubokog zaljeva Vela Luka je i najsigurnija nautičarska luka južnog Jadrana.

 

Iznad mjesta, okrenuta moru i suncu smjestila se Vela spila, najznačajnije arheološko nalazište na Mediteranu i ishodište moderne civilizacije. Prekrasan pogled na zaljev iz spilje stare više od 20 000 godina nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Raznovrsnost bogate arheološke, ali i kulturne baštine u svojim zbirkama čuva Centar za kulturu Vela Luka.

 

Vela Luka je i najraspjevanije te najopjevanije mjesto u Hrvatskoj ali i rodno mjesto te posljednje počivalište legendarnog Olivera Dragojevića. Ukoliko ste zaljubljenik u njegovo bogato glazbeno nasljeđe, dođite u Velu Luku krajem srpnja i proživite nezaboravne glazbene večeri.

 

Vela Luka je i koljevka klapske pjesme i bogatog folklornog nasljeđa u kojem možete uživati u ljetnim mjesecima na pijaci crkve sv. Josipa.
Dok šećete Velom Lukom zaljubiti će te se u mozaike duž šetnice u centru mjesta. Inicijativa nastala 60-ih godina 20. stoljeća, kad je organiziran prvi međunarodni susret likovnih umjetnika ostavila je Veloj Luci u nasljeđe impozantne spomenike rađene u tehnici mozaika.

 

Ako ste u Veloj Luci pridružite se radionici izrade mozaika „Luka mozaika”, ugradite svoj kamenčić i na taj način ostavite svoj trag u najduljem mozaiku na svijetu.
Vela Luka obiluje i prekrasnim plažama, skrivenim uvalama, ali i malenim otočićima.
Ošjak i Proizd, otoci su zadivljujuće ljepote, čistog tirkiznog mora i netaknute prirode, stoga su raj za kupače ali i zaljubljenike u istraživanje podmorja.

 

Čarobni zalasci sunca u 1000 nijansi crvene nezaboravna su uspomena na dane provedene u Veloj Luci.

 

Onaj tko jednom dođe u Velu Luku, uvijek joj se vraća. Posjetite nas i uvjerite se što je to što će vas zauvijek vezati za Velu Luku!