Omogući pristupačnost
28°C weather in Vela Luka, croatia

VELA SPILA

Vela spila, jedinstveni spoj prirodne i kulturne baštine nalazi se nadomak Vele Luke, mjesta na krajnjem zapadnom dijelu otoka Korčule. Zbiljski doživljaj ovog nesvakidašnjeg lokaliteta započinje već "plavim putem", mediteranskom šetnicom s koje se pruža prekrasni panoramski pogled na veloluški zaljev kao i otočiće dalje na pučini. Ovaj špiljski lokalitet u sebi krije jedinstveni ambijent u čijoj se pozadini nalaze stijene izbrazdane milenijima, dok se na stropu nalaze dva velika otvora - "Velo" i "Malo ždrilo" kroz koja u špilju dopiru sunčeve zrake pružajući joj poseban i pomalo dramatičan izgled.

 

Osim jedinstvene prirodne ljepote, Vela spila svjedoči o kontinuitetu života koji se na ovom skrovitom mjestu odvijao još tijekom prapovijesnih razdoblja, a prema važnosti svjetski znanstvenici ju svrstavaju u "kolijevku" zapadne civilizacije. Mnoštvo pronađenih fragmenata keramike, ljudskih ostataka, nalazi opsidijana, trag vulkanskog pepela i razne ostale arheološke građe, Veloj spili daju iznimnu vrijednost, a s obzirom na to da istraživanja još uvijek nisu dovršena možemo samo nagađati koje tajne još skriva ovaj misteriozni i neprocjenjivo vrijedan lokalitet.
Prošećite ovom predivnom stazom, doživite Velu Luku iz najljepše perspektive i zakoračite u prapovijest staru 20.000 godina.
 

Radno vrijeme:

Svaki dan osim nedjelje od 9:00-20:00 sati

Ulaznica: 2 Eura

 

Za sve informacije molimo kontaktirajte CZK Vela Luka - gosp.Dinko Radić ili direktno Turistički ured.