Omogući pristupačnost
24°C weather in Vela Luka, croatia

Povijest i kultura

Vela Luka je mjesto izuzetno nadarenih umjetnika i glazbenika, mjesto tradicije, te vrijednih i svestranih ljudi. Centar za kulturu, koji se smješten u samom središtu mjesta, pored Župne crkve Sv. Josipa, sastoji se od muzeja, galerije i gradske knjižnice, a bogatstvo i raznovrsnost velolučke povijesne, kulturne i umjetničke baštine prezentirana je sa nekoliko vrijednih muzejskih zbirki; arheološka zbirka, međunarodna poklon zbirka crteža, grafike i male skulpture i zbirka drvenih maketa brodova.
Međunarodna poklon zbirka nastala je donacijom poznatih domaćih i stranih umjetnika, nakon što je Velu Luku u ljeto 1978 godine pogodio plimni val. Zbirkom dominiraju dvije skulpture Henry Moora koje su ujedno i jedina djela toga renomiranog umjetnika na području Hrvatske.

Drvene makete brodova, ukupno četrdeset i jedna, djelo su pok. Nedjeljka Gugića Kotarca, velolučkog drvorezbara koje je samouki umjetnik desetljećima izrađivao u maslinovu drvu i ostavio svome mjestu i budućim generacijama u naslijeđe.

U atriju Centra za kulturu, kao i na nekoliko lokacija u centru mjesta izložen je i dio mozaik apstraktnih i figuralnih kompozicija nastalih 1968 godine kada je u Veloj Luci održan prvi Međunarodni susret umjetnika.

Vela Luka je i danas mjesto umjetnika, slikara i kipara, pjesnika i pjesme. Ovdje živi i radi tridesetak likovnih amatera, a "najlipša vala na svitu" kako Velu Luku sa ljubavlju nazivaju njeni stanovnici je i rodno mjesto mnogih proslavljenih umjetnika kao što su kipar, slikar i pjesnik Izvor Oreb, pjesnik Danijel Dragojević, pok. akademik Šime Vučetić, kipar Ante Marinović, konceptualni umjetnik Gorki Žuvela, te, nadaleko poznati zabavni pjevači Oliver Dragojević i Jasna Zlokić.

A izvorna dalmatinska pjesma i danas živi i možda najadekvatnije predstavlja duh velolučkog naroda kroz nekoliko domaćih klapa: «Vela Luka», «Ošjak», «Leut» i ostale, mada je ipak najljepše kada se nekolicina najstarijih Velolučana spontano okupi na nekoj od klupa ili kantuna i baš kao nekad, u "staro vrime" zakanta, onako iz duše, za svoju dušu, a na sveopće zadovoljstvo!

Folklorno društvo "Kumpanija" već desetljećima njeguje tradicionalne velolučke plesove: «Mafrina», «Četiri pasa», «Tanac», «Pritilica», «Šega-šega» i posebno atraktivan ples s mačevima - «Ples od boja», poznatiji kao «Kumpanija».

«Kumpanija» je stara viteška igra proizašla iz organizirane narodne vojske, koja je tijekom minulih stoljeća branila otok od raznoraznih napadača i osvajača.

«Kumpanija» je specifična i izvodi se isključivo na otoku Korčuli i to u vrijeme vjerskih i državnih blagdana. Glavni godišnji nastup održava se svake godine, 19. ožujka, na blagdan Sv. Josipa, zaštitnika Vele Luke.