Omogući pristupačnost
22°C weather in Vela Luka, croatia
Sv. Ivan Gradina

Pješačka staza Sv. Ivan Gradina

Ova staza je specifična po tome što u cijelosti prolazi uz more, stoga je turistima vrlo atraktivna. Također činjenica da staza prati obalu tj da nema uspona, čini je vrlo laganom te prikladnom za sve šetače, bez obzira na kondiciju.

 

Počevši od plaže hotela Posejdon, ova staza obilazi i ostale plaže: Vranac, Zubaća valu, Plitvine, Sokolić, Mikulina luku, Tudorovicu te završava u uvali Gradina. Osim što je atrkativna za šetnju, pogodna je i za kupanje, pa je vrlo frekventna upravo u ljetnim mjesecima.

 

Iz Gradine, staza se penje (50-ak metara strmo) na mali poluotočić tzv Glavicu Sv. Ivana s istoimenom crkvicom koja datira iz 15 stoljeća. Osim crkvice, ovaj je lokalitet iznimno značajan jer je bio izgrađen već u pretpovijesti kao ilirska gradina (utvrda), a imao je kontinuitet i u rimsko vrijeme, budući se povoljnim zemljopisnim položajem mogao koristiti kao značajna strateška točka na ovom istaknutom krajnjem zapadnom dijelu otoka.

 

Posebna energija, predivni položaj, savršeni zalazak sunca, samo su neki od razloga zbog koje Glavica Sv. Ivana sve češće biva mjestom za vjenčanja, zaruke, foto session, jogu i meditaciju, a i završna je točka noćnog traila, Mrkle strke koja se održava na prvi dan proljeća. Staza je markirana u potpunosti, a povezana je i sa plavom biciklističkom stazom.Smještaj staze: sjevernozapadno od naselja Vela Luka
Početak: plaža ispod hotela Posejdon
Vrsta staze: planinarska
Trajanje 02:00 h
Dužina staze: 12,5 km
Težina staze: lagana
Na mapi označena: kao staza Sv. Ivana