Omogući pristupačnost
24°C weather in Vela Luka, croatia

Ribarska Eko-Etno večer otoka Korčule

Ribarska Eko-etno otoka Korčule
Riječ je dugogodišnjoj manifestaciji u kojoj se spajaju tradicija, gastronomija i glazba. Glavni cilj je predstaviti i očuvati stare dalmatinske običaje, upoznati turiste s našom kulturom, klapskom pjesmom, Kumpanijom i njihovim Plesom od boja, ali i predstaviti naša autohtona riblja jela te načine njihova spremanja.
Pored folklornog nastupa veloluške Mafrine, te FD Kumpanije kao domaćina ove večeri, svoja plesna i mačevalačka znanja predstave folklorna, klapska i mačevalačka otoka Korčule, Lastova te Pelješca.
Pored glazbeno-plesnog dijela u kojem gosti mogu uživati u i raznolikom kulturnom nasljeđu našeg otoka, posjetitelji mogi vidjeti, ali i naučiti kako se sprema tradicionalna dalmatinska popara, jedno od najomiljenijih starinskih ribljih jela.
10-ak natjecateljskih parova, pod budnim okom žirija spremaju ovo autohtono veloluško jelo, koje nakon ocjenjivanja gosti mogu degustirati ali i dobiti recepturu i savjete kako ga spraviti.

Također je moguće kušati i ostala riblja jela poput savura, pečenih saredela, hobotnice na salatu, raznih rižota i drugih specijaliteta, koje spreme hoteljieri i ugostitlje Vele Luke.
Ne zaboravljamo ni naše najmlađe, za koje organiziramo starinske luške igre poput skakanja u vreći, te igre „Prenesi more”, koje uvijek podignu atmosferu i izazovu smijeh i veselje kako djece tako i odraslih.

Svake godine, kao maleni znak pažnje, ali i kao trajni suvenir na ovu večer, napravimo promotivne, majice, torbe ili pregače sa logom manifestacije.
Večer se odvija u centru mjesta i završava, kao što i počinje, uz zajedničku pjesmu.
Dođite u Velu Luku i otkrijte gastro i kulturnu tradiciju otoka Korčule.