Omogući pristupačnost
25°C weather in Vela Luka, croatia

ZLATNA LUMBLIJA

10/19/17

U Centru za kulturu Vela Luka održan centralni dio manifestacije Stajun od lumblije - Izbor za Zlatnu lumbliju 2017. godine u organizaciji Općine Vela Luka i TZO Vela Luka.

Na natjecanje je prijavljeno ukupno 20 lumblija a pobjedu i naslov Zlatna lumblija 2017. odnijela je lumblija gđe. Gordane Prižmić iz Vele Luke. Konkurencija je bila jaka i o pobjedniku je odlučivalo svega nekoliko bodova. Stručni žiri koji je ocjenjivao lumblije bio je u sastavu:

Tea Mamut - jedna od najpoznatijih mladih hrvatskih slastičarki porijeklom vezana baš za otok Korčulu. Prva Hrvatica koja je završila prestižnu kulinarsku akademiju u New Yorku (Culinary Institute of America), a svoje vještine je usavršavala u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, na Olimpijskim igrama kao član tima odgovornog za gastronomsku ponudu te u najboljim hrvatskim restoranima. Danas ponosna vlasnica slastičarnice Oš' kolač? u Splitu.

Ivica Mirošević Keke – naša najiskusnija članica žirija, domaćica – poljoprivrednica i vrsna izrađivačica lumblije. Svoj radni vijek provela je u bivšoj tvornici Jadranka. Iako već dugi niz godina u mirovini još uvijek aktivno sudjeluje u svim manifestacijama Vele Luke.

Iskra Vlašić – aktivna umirovljenica koja se nakon 4o-to godišnjeg radnog vijeka provedenog u Zagrebu vratila na otok Korčulu sa namjerom da sačuva autentične proizvode svog otoka. Prije 10-tak godina zaštitila je lumbliju oznakom hrvatski otočni proizvod a prošle je godine sa lumblijom pobijedila na izboru za najbolji prehranbeni proizvod od maslinovog ulja održan na međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2016. u Bolu na Braču.

Franica Tasovac – učiteljica u OŠ Petar Kanavelić iz Korčule. Autorica knjige Slatka Korčula – slatkarije korčulanskih nona, koja je na 72 stranice, opisala 31 izvorni recept starih korčulanskih kolača. Ova knjiga je želja autorice da kroz kulinarstvo sačuva važan dio hrvatske kulturne baštine i tradicije te zabilježi sjećanja na slatke delicije stare Korčule. Knjiga je prevedena i na engleski jezik pa predstavlja orginalni korčulanski suvenir.

Marko Barčot – poznati veloluški kuhar bogatog iskustva. Rado viđen član žirija na brojnim manifestacijama u Veloj Luci i jedini muški član žirija za izbor Zlatne lumblije.

Uz natjecateljski dio i kušanje izloženih lumblija u Velikoj galeriji Centra za kulturu organizirana je i prezentacija autohtonih proizvoda lokalnih proizvođača u atriju Centra. Posjetiteljima se nudilo Korčulansko maslinovo ulje zaštićene oznake izvornosti, razne vrste likera, džemova i slatkih delicija kao što su bademi u šećeru, utopjenici i arancini. Djeca Dječjeg vrtića Radost prodavali su svoje prve lumblije koje su uz pomoć njihovih teta i načelnice Katarine Bikić u vrtiću pripremali prvog dana manifestacije Stajun od lumblije.

Vrijedne žene iz udruge Liga protiv raka KPLM napravile su prezentaciju svih sastojaka od kojih se pravi lumblija i pokazale postupak pripreme lumblije.

Za kulturno umjetnički program, koji je upotpunio cijelo događanje, bili su zaslužni Mješovita klapa FD Kumpanije pod vodstvom Janesa Vlašića, Folklorno društvo Mafrina i veloluški instrumentalni sastav Evergreeni. Uz brojne domaće posjetitelje ovo događanje posjetila je grupa od 60-ak DreamTrippersa, inozemni gostiju uglavnom iz Kine i Malezije koji već treću godinu dolaze u hotel Korkyru otktrivajući ljepote Vele Luke u svim godišnjim dobima pa su sinoć uživali u proizvodima karakterističnim za ovu "stajun".

Sve lumblije koje su preostale nakon završetka službenog dijela ocjenjivanja žirija donirat će se Domu za starije i nemoćne osobe Korčula – Vela Luka.

Tekst: Barbara Mirošević

Fotografije: Anđela Šćepanović