Omogući pristupačnost
Hrvatski English Deutsch Italiano

ZAVRŠEN STAJUN OD LUMBLIJE U VELOJ LUCI

05.11.2020
S ciljem njegovanja tradicije izrade slatke delicije lumblije i svisvetskih običaja vezanih uz nju održano je četvrto, posebno izdanje manifestacije „Stajun od lumblije“. Zbog epidemiološke situacije organizatori događaja, Turistička zajednica, Općina Vela Luka i Udruga maslinara Vela Luka događaj su ove godine odlučili održati na drugačiji način, preko radijskih postaja i društvenih mreža.Višednevna manifestacija koncipirana od informativnog, edukativnog i natjecateljskog dijela programa, a započela je radijskom emisijom "Stajun od lumblije u eteru" u sklopu koje se imalo priliku poslušati o simbolici običaja vezanih uz blagdan Svih svetih, važnosti očuvanja naše kulturne nematerijalne baštine kao i o tradicionalnoj recepturi, a gosti emisije bili su Leonida Grbin iz OPG-a Grbin, povjesničar Tonko Barčot i Barbara Mirošević iz Općine Vela Luka ispred organizatora manifestacije. Informativni dio manifestacije nastavljen je emisijama na lokalnim radio postajama „Četvrtkom aktualno“ i „Luški petak“ u kojima je gost bio prof. Josip Žuvela, savjetnik i instruktor za gastronomiju i ugostiteljstvo. Teme razgovora bile su vezane uz lumbliju i značaj gastronomske baštine. Radionice izrade lumblije i ove godine održane su za učenike u osnovnoj i srednjoj školi kao i za vesele predškolce dječjeg vrtića „Radost“ koji su izradili svoje prve „vrtićke lumblije“. Središnji, najiščekivaniji, natjecateljski dio „Stajuna od lumblije“ ove je godine održan virtualno. Ne želeći prekinuti tradiciju u „novim normalnim” uvjetima u mirisima i okusima omiljene slastice uživali smo u našim domovima a družili smo se „online“ gdje smo birali  „Naj Lumbliju 2020“. Novo ruho natjecanja ste sjajno prihvatili, društvene mreže preplavili prekrasnim fotografijama od kojih su neke stigle iz dalekih kontinenata.
Na nesvakidašnjem „online“ natjecanju sudjelovalo je 40 natjecatelj/ica, što je ujedno i najveći broj sudionika do sada, a zahvaljujući virtualnom natjecanju ove su godine imali priliku sudjelovati i Velolučani koji se trenutno nalaze izvan rodnog mjesta, a unatoč fizičkoj udaljenosti njeguju tradiciju i običaje. 
Domaćice su uistinu pokazale svoju maštovitost i kreativnost pri čemu je najuspješnija bila Tamara Frlan, ujedno i pobjednica našeg prošlogodišnjeg natjecanja, koja je s najvećim brojem oznaka „sviđa mi se“ zasluženo odnijela pobjedu u „Prvom međunarodnom virtualnom natjecanju izrade lumblije“. Drugoplasirana natjecateljica je Eli Stanić, dok je Milijana Matas osvojila treće mjesto.
Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u ovogodišnjem posebnom izdanju „Stajuna od lumblije“, u nadi da će se iduće godine održati u klasičnom izdanju, uz druženja, pjesmu, radionice, degustacije i natjecanje na kakvo smo ranije navikli. 
Vjerujemo da će ovogodišnja manifestacija i prezentacija lumblija ponukati neke da po prvi put naprave svoju lumbliju, jer nema ljepšeg i toplijeg doma od onog koji miriše na našu tradicionalnu slasticu.