Omogući pristupačnost
5°C weather in Vela Luka, croatia

Završen Advent u Veloj Luci, bogatiji i raznovrsniji nego ikad

01/12/23

Iza nas je još jedan „Advent u Veloj Luci“, osmišljen i namijenjen svim generacijama kako bi nam najiščekivaniji dio godine protekao na što ispunjeniji, veseliji i ugodniji način. Naš advent krenuo je još krajem 11 mjeseca, a uslijedili su tjedni ispunjeni raznim sportskim, kulturnim i zabavnim događanjima.
U svaku nedjelju došašća uvodili su nas Adventski sajmovi humanitarnog karaktera na kojima su naše udruge i ustanove prezentirali svoje proizvode, a na posljednjem sajmu mališane je razveselio Djed Mraz. Osim njega najmlađi su imali i posjet Sv. Nikole, filmske božićne čestitke Mikitrasića, manifestaciju „Prosinac u knjižnici“, Božićni nastup Veloluških mažoretkinja, a najveseliji događaj za djecu bio je ispraćaj stare i doček Nove male godine u Žardinu. Upravo nam je naš središnji park i ovog adventa svima bio omiljena lokacija za druženje i zabavu, onoliko koliko nam je vremenska prognoza dozvoljavala, a za raznolik i bogat sadržaj pobrinula se ekipa okupljena oko adventske kućice „Grinchaus“.
Tijekom ovih blagdana uživali smo u dobroj glazbi i raznim koncertima, najprije smo na 75. obljetnicu rođenja našeg Olivera imali priliku poslušati koncert klape FD. Kumpanija, a glazbene događaje priredili su nam i udruga „Gardelin“ te Narodna glazba Vela Luka koja nas je uz svoj tradicionalni koncert razveselila i drugim nastupima. Blagdansko ozračje centra mjesta i veseli taktovi popularne grupe Magazin bila su kombinacija za dobru zabavu i događaj kojim smo i izvan turističke sezone željeli pružiti kvalitetan sadržaj, što imamo u namjeri i u buduće vrijeme.
Nakon dvije godine pauze imali smo priliku biti dio jedinih živih špiljskih jaslica u Hrvatskoj. U organizaciji udruge „Trtajun“ u veličanstvenom ambijentu Vele spile uprizorene su žive jaslice koje su nam ponovno pružile posebnu i najljepšu uvertiru u Božić.
Ni ove godine blagdansko vrijeme nije prošlo bez sportskih natjecanja, najprije se u dvorani Osnovne škole održao 1. Božićni šahovski turnir koji je okupio natjecatelje iz cijelog otoka, uslijedila je Zimska strka koju su istrčali 41 sudionik, a sportski dio manifestacije završen je Malonogometnim turnirom kvartova na kojem je ove godine pobjednički pehar osvojila ekipa kvarta Kale, čestitamo njima kao i svim sudionicima sportskih natjecanja.
Novu godinu dočekali smo na raznim lokacijama, no svi točno u ponoć uživali smo u novogodišnjem vatrometu, a sutradan na prvi dan nove godine njegovali smo tradiciju te uz podizanje zastave, ispaljivanje “tira“ i nastup Narodne glazbe Vela Luka svima poželjeli sreću.
U organizaciji Adventa u Veloj Luci su uz Općinu i Turističku zajednicu Vela Luka sudjelovale mnoge udruge i ustanove, na čemu im se i ovom prilikom želimo zahvaliti kao i svim sponzorima, partnerima, dječjem vrtiću „Radost“, Centru za kulturu, našim vrijednim obrtnicima koji su nas na Badnji dan počastili bakalarom, Osnovnoj i Srednjoj školi Vela Luka, ekipi adventske kućice „Grinchaus“, restoranu „Dalmacija“ na sponzoriranju smještaja prilikom realizacije koncerta Magazin, djelatnicima Komunalnih djelatnosti koji su ovih blagdana imali pune ruke posla i brinuli o mnogim detaljima, a značajan dio odradili su i mnogi volonteri koji se najčešće nalaze u pozadini, nesebično izdvajajući svoje slobodno vrijeme kako bi nam događaji protekli na što ljepši način, na čemu im se od srca zahvaljujemo. Zahvaljujući upravo trudu i radu mnogih sudionika realizirali smo raznolik program adventa, nadamo se da ste uživali u događanjima i da je program ispunio vaša očekivanja, nakon realizacije zamišljenog mi smo sretni, a nadamo se da smo i vama prethodne tjedne uljepšali i razveselili, na tom tragu osmišljavat ćemo događanja i u budućnosti.
Vidimo se uskoro na nekim novim projektima koji su već u pripremi.