hr en de it

Svečano zatvaranja Festivala viteških igara otoka Korčule u Veloj Luci

14.09.2019

Uz zvukove tradicionalne kumpanije sinoć je u Veloj Luci zatvorenFestival viteških igara otoka Korčule 2019. koji je i ove godine započeo početkom lipnja u gradu Korčuli.
Ovaj Festival nastao je prije 22 s ciljem očuvanja tradicijske i povijesne baštine otoka. Festival aktivno postoji do 2004.godine, a nakon desetogodišnje stanke se ponovno pokreće nakon međunarodnog simpozija ICTM 2014. (International Council for Traditional Music) koji se održao baš u Korčuli.
Umjetničko rukovodstvo Festivala oduvijek je bila odgovornost prof.dr. Gorana Oreba koji ga svake godine scensko i koreografski osmišljava.
Čak sedam otočnih naselja, pomoću kulturnih i glazbenih društava, aktivno baštini i održava više od 400 godina dugu tradiciju jedinstvenih plesova s mačevima.
Nakon svečanog mimohoda centrom mjesta, članovi i kumpanjoli iz FD Kumpanija iz Vele Luke, VU Kumpanjija Pupnat, VU Kumpanjija Smokvica i KPD Bratska sloga, Žrnovo (Moštra)predstavili su se sa po nekoliko plesnih figura publici na pijaci ispred crkve sv Josipa.
Obrativši se publici, te zahvalivši svim izvođačima, načelnica Općine Vela Luka, proglasila je Festival viteških igara zatvorenim. 

 

Fotografije: Anđela Šćepanović