Omogući pristupačnost
28°C weather in Vela Luka, croatia

STAJUN OD LUMBLIJE 2023 - IZBOR ZA ZLATNU LUMBLIJU

10/30/23

U organizaciji Općine Vela Luka, Turističke zajednice i Udruge Maslinara Vela Luka, u petak, 27. listopada u hotelu „Korkyra“ održano je „Natjecanje za Zlatnu lumbliju 2023“, središnji događaj višednevne gastro manifestacije „Stajun od lumblije“.
Bila je to prilika za degustaciju i prezentaciju tradicionalne slastice u posebnom jesenskom ozračju, uz klapsku pjesmu i ples „Mafrinu“. Najiščekivaniji dio večeri bio je proglašenje „Zlatne lumblije“, titula za koju se natjecalo 15 sudionica, a odluku o najboljoj donio je stručni žiri u sastavu Radenke Barčot kao predsjednice žirija, Iskre Vlašić, Marka Barčota, Mladenke Padovan i gastro blogera Vedrana Boškovića.
Prema riječima žirija kvaliteta prijavljenih lumblija bila je na zavidnom nivou i malene su nijanse presudile konačni poredak. Treće mjesto, odnosno osvojila je Leonida Grbin, drugo mjesto Branka Đuderija, dok je „Zlatnu lumbliju 2023“ ispekla Lidija Vlašić, ujedno pobjednica prošlogodišnjeg natjecanja.
I ove godine ocjenjivala se kreativnost i biralo najljepše uređeno izložbeno mjesto, a nagradu u ovoj kategoriji osvojila je Srednja škola Vela Luka, dok je posebnu nagradu za sudjelovanje kao najmlađa natjecateljica u pojedinačnoj konkurenciji dobila Anamarija Franulović.
Uz prezentaciju i degustaciju natjecateljskih lumblija posjetitelji su imali priliku kupiti lumblije zaštićene oznakom zemljopisnog podrijetla OPG-Grbin i Branke Đuderije.
Ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su doprinijeli sedmom izdanju „Stajuna od lumblije“. Najprije svim natjecateljicama koje su izdvojile svoje vrijeme i odlučile podržati manifestaciju. Veliko hvala našem stručnom žiriju koji svake godine obavi nimalo lagan dio posla, zahvaljujemo se i klapi „FD Kumpanija“ te folklornoj sekciji „Mala Mafrina“, koji su svojim izvedbama uveličali događaj. Hvala Dragiši Barčotu koji nam je i ove godine za sve prijavljene natjecateljice osigurao varenik. Veliko hvala hotelu „Korkyra“ na ustupljivanju prostora za održavanje događaja, kroz koji nas je na sebi svojstven način vodio Darko Dragojević, na čemu mu i ovom prilikom želimo zahvaliti. Zahvaljujemo se Srednjoj školi Vela Luka u čijem se prostoru održala radionica, te Leonidi Grbin i Katarini Surjan na prezentaciji izrade. Hvala Dječjem vrtiću „Radost“ koji se svake godine aktivno priključi i naše najmlađe od najranije dobi potiče na održavanje tradicije. Zahvaljujemo i caffe baru „Bobovišća“ i Željku Šemanu uz čiju pomoć se održao prvi „Luško-kulinarski kviz, te svima ostalima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji „Stajuna od lumblije“.
No manifestacija još nije završena, kao poseban šećer na kraju, u petak 3. studenog u atriju Centra za kulturu, u organizaciji Srednje škole Vela Luka očekuje nas „Slatki festival“ i natjecanje u izradi pršurata, na vama je da dođete i još jednom za kraj dobro se zasladite.