Omogući pristupačnost
Hrvatski English Deutsch Italiano

Ribarska eko-etno večer otoka Korčule

28.08.2022

 

Prema programu kulturno zabavnih događanja „Luško lito 2022.“ , a u organizaciji Turističke zajednice općine Vela Luka i udruge Luško lito sinoć je u centru Vele Luke održana tradicionalna „Ribarska eko-etno večer otoka Korčula“ koja je privukla veliki broj posjetitelja. Već 11-u godinu za redom kroz ovu manifestaciju prezentira se kulturna i gastro tradicija
Nastupili su folklorno društvo „Kumpanija“ iz Vele Luke s „Plesom od boja“, plesna sekcija „Mafrina“ s tradicionalnim veloluškim plesovima i mješovita klapa FD Kumpanija , kao gosti nastupili su muška klapa Smokvica i Danko Šeparović Dole. Bilo je i igara, skakalo se u vrećama i prenosilo more. Najbrža u skakanju bila je Laura Oreb, a more su najbrže prenijeli Marina Šeparović i Kristijan Oreb.
Na štandovima OPG-a i ostalih obrtnika bile su izložene rukotvorine, suveniri, razni ekološki proizvodi, maslinova ulja, vina, rakije, likeri, sokovi, slastice te ostali otočni proizvodi. Žene iz Lige protiv raka su pripremale pršurate, a članovi udruge Luško lito sardele, kozice, i dagnje.
Ova večer narodnih običaja, pjesme, glazbe, plesa i gastronomije doprinosi očuvanju kulturne baštine, tradicije, promociji turizma, oživljavanju tradicijske proizvodnje i zaštiti autohtonih proizvoda otoka Korčule.
Devet kulinarskih parova pripremalo je tradicionalno jelo od ribe Poparu uz budno oko mentora, poznatih gastro stručnjaka i kuhara Pave Franulovića i Ivane Prižmić te Maje Zlokić.
Najviše bodova, odnosno najbolju Poparu skuhali su kuharski par Nikša Žuvela Mul i Dragiša Barčot. Drugi su bili Maro Žuvela Grizun i Nikola Žuvela Mul, a treći Nikolina Surjan i Miljenko Buljubašić. Nagradu pršut, pobjednicima je uručila Općinska načelnica Katarina Gugić.
  
Glavni sponzori manifestacije su Općina Vela Luka, TZO Vela Luka, Dubrovačko - neretvanska županija, udruga Luško lito te Vinarija Bačić iz Blata, Obrt Črnilo i Nikolina Dragojević Đuračić.
Posebne zahvale idu izvođačima i natjecateljima kao i svima koju su pomogli u realizaciji ove večeri.
Voditelj večeri bio je Darko Dragojević.

Slike: Anđela Šćepanović