Omogući pristupačnost
Hrvatski English Deutsch Italiano

Predsjednici&ca

26.08.2021
U srijedu, 25. kolovoza s početkom u 21 sat na pijaci ispred crkve sv. Josipa održana je izvedba hit komedije “Predsjednici&ca" Tarika Filipovića i Borisa Svrtana.
U predstavi su glumili: Tarik Filipović (Franjo Tuđman), Ornela Vištica (Kolinda Grabar - Kitarović), Boris Svrtan (Josip Broz Tito), Hrvoje Kečkeš (Stjepan Mesić), Siniša Miletić (Ivo Josipović).
Predsjednici&ca iznimno je aktualna i britka komedija nastala prema tekstu Borisa Svrtana i Tarika Filipovića, a u režiji potonjeg Kerempuhovog mlađahnog veterana. Predsjednica i predsjednici okupljeni na večeri nude gledateljima manje ili više nutricionistički harmonizirane i bogate okuse, idealan omjer između slatkog, gorkog, ljutog i kiselog.
Pritom, spoj intrigantnih, pa i kontradiktornih i dramski potentnih državničkih osobnosti otvara pitanja koja često sami sebi postavljamo pred malim ekranima i dnevnim novinama. Vjerujemo li u bolje sutra ili je pak preciznije reći – “malo sutra”? Mogu li bivši hrvatski predsjednici, živi ili ”oni drugi” spasiti našu zemlju? Ciničniji će reći da ne mogu pomoći ni budući, a još manje bivši. Mogu li oni, unatoč različitim političkim stremljenjima, ujedinjeni stremiti prema jednom zajedničkom cilju? Mogu li nam, dakle, oni koji su dijelom prošlosti pomoći u tkanju bolje budućnosti? Premda se radi o pitanjima na koja nemamo odgovore, kazalište nam otvara prostor za maštu ispunjenu gorkastim i ciničnim notama, upravo onakvima kakvima obiluje ova nemoguća predsjednička večera.
Satirički element Predsjednika&ce ističe mnoge apsurdnosti našeg društva, podsjeća na prošlost i sadašnjost te upozorava na neizvjesnu budućnost. Ali jedno je izvjesno – ako ste ikada poželjeli nekome od naših poglavara pokazati zube, učinite to iskrenim smijehom i širokim osmijehom.
Ulaznice po cijeni od 100 kn mogle su se nabaviti u agenciji Atlas ili na ulazu prije početka. Ulaz je bio moguć uz COVID potvrdu ili negativan test. Za one koji nisu imali Covid potvrdu, organizirano je besplatno testiranje u atriju Centra za kulturu Vela Luka.