Omogući pristupačnost
Hrvatski English Deutsch Italiano

OTVORENA IZLOŽBA JOHNA KLANFARA „PSIHOLOŠKI NEMIR IZMEĐU DVA SVIJETA“

08.06.2015

 

U petak , 5. 06. 2015. u 20 sati u galeriji Centra za kulturu Vela Luka otvorena je izložba slika umjetnika Johna Klanfara, autora koji duži niz godina živi i stvara na Prižbi na otoku Korčuli.


Izložba nosi naziv „Psihološki nemir između dva svijeta“, a na njoj su prezentirana 24 umjetnikova djela rađena u tehnici akrilika, dimenzija 55x77cm, a nastala u periodu od 2011. do 2015. godine. Izložbu je organizirala i postavila voditeljica galerije Centra za kulturu Vela Luka Rada Dragojević Ćosović koja je i vodila program otvorenja izložbe, a izložbu je otvorio Tonči Padovan, ravnatelj Osnovne škole Blato, ljubitelj likovne umjetnosti i poznavatelj likovnog opusa Johna Klanfara.
Izložena djela Johna Klanfara karakterizira intenzivan kolorit i neobične kompozicije na kojima autor kombinira arhitekturu i krajolik otoka Korčule s motivima australskog podmorja.
John Klanfar je rođen 1961. godine u Rijeci. S petnaest godina preselio se u Sydney, Australija. U Australiji je stekao umjetničku naobrazbu studirajući u klasi profesora i umjetnika Bretta Whiteleya.
Nakon studija na „Western Univerity“ upisuje „N.S.W. Univerity“ gdje je diplomirao psihologiju. Od 1987. godine izlaže samostalno i na skupnim izložbama.
U Hrvatsku se vraća 2000. godine. Živi i stvara na otoku Korčuli na Prižbi. U Veloj Luci je do sada dva puta izlagao na skupnim izložbama lokalnih umjetnika povodom Valentinova.
Izložba ostaje otvorena do 19. 06. 2015. i može se pogledati radnim danom od 8-15 sati.

Iz popratnog teksta Tončija Padovana povodom izložbe Johna Klanfara u Veloj Luci:
„Dobar duh i ogromna energija čiste i iskrene dobrote i prijateljstva koja izvire iz Ivice Johna Klanfara može sanjati i zna sanjati samo ljepotu isprepletenu tisućama nijansi, motiva, strukturalnih i amorfnih simbola, povijesnih relikta, biblijskih simbola, arhitektonskog, povijesnog i duhovnog bogatstva.
Ivičin san samo njemu svojstven nije sebičan introventirani san, već san koji poziva pridružiti mu se i zaploviti, snom broditi, graditi, vjerovati, čuvati i voljeti ...
U ovaj san krenut ćemo vođeni iskrenom i nepatvorenom ljubavi spram baštini i tisućljetnom i uljudbenom nasljeđu.
U ovaj san krećemo dušom i toplinom dječaka s hrvatskog primorja i njegovog stoljetnog kulturnog nasljeđa.
U ovaj san krećemo otvorenim plavim očima dječaka kojem horizont nasuprot Crikvenice otvara i zatvara otok Krk, Vrbnik i Baška svojim stoljetnim glagoljaštvom.
Iz takovih korijena izvire John Klanfar koji svoj put nastavlja u Australiji i usvaja znanja i vještine iz umjetnosti i psihologije na prestižnim australskim učilištima.
Poznavati i biti dijelom umjetničkog kruga koje je obilježio australsku umjetnost, učiti i surađivati od Bretta Whiteleya ogromno je bogatstvo i nemjerljiva referenca.

John Klanfar neprimjetno i samozatajno slika i stvara u prostoru Blata, Prižbe duboko senzibilno povezan s baštinom koju na sebi originalan i svojstven način iznosi pred likovnu publiku.
John je nesumljivo vrsni poznavatelj tehnike slikanja, kao i vrstan u crtežu. Njegov je crtež detaljan odmjeren i blag, s toliko privlačne mekoće. Njegove arhitektonske perspektive pročišćene do detalja, razgolićene svake suvišne simbolike odlična su podloga i motiv za san u prostoru zadatoga. Sanjamo li među zvijezdama ili u morskim dubinama. Sanjamo li okruženi vijencem cvijeća ili školjaka, morskih bića ili mozaika i rastera svakodnevnice koje autor s tolikom ljubavlju i detaljnošću zahvaća mi jednostavno plovimo, brodimo, letimo ili lebdimo u snu optimizma punog ljubavi, prozračnosti i ljepote.“.

CZK