hr en de it

Održano predavanje "Gastronomija Vele Luke – od tradicije do suvremenosti“

19.10.2018

U srijedu je u sklopu manifestacije "Stajun od lumblije", u konferencijskoj sali hotela Korkyra održano predavanje "Gastronomija Vele Luke – od tradicije do suvremenosti“ koje je održao prof. Josip Žuvela stručnjak iz područja gastronomije, savjetnik i instruktor za gastronomiju i ugostiteljstvo, profesor na Sveučilištu u Dubrovniku, dobitnik brojnih priznanja i nagrada te nositelj titule viteza gastronomije sredozemnih i europskih regija.
U ime organizatora Općine Vela Luka i Turističke zajednice Vela Luka, obratili su nam se Barbara Mirošević i Dragiša Barčot.
Izuzetno interesantno predavanje obuhvatilo je presjek jednostavnih jela koja su se spravljala još od počecima nastanka Vele Luke, prateći običaje i tradiciju našeg podneblja. Osluškujući nove trendove suvremene gastronomije te turizma koji se uvelike naslanja na tradicijska jela određene destinacije, istaknuo je potrebu vraćanja starinskih, domaćih, jednostavnih jelovnika, promovirajući na taj način zdravu mediteransku prehranu, zašićenu kao nematerijalno dobro pri UNESCO-u.
Među tradicionalnim veloluškim slaticama, posebno je istaknuo običaj izrade lumblije koja postaje prepoznatljiva kao simbol veloluške gastronomije objedinjuću tradiciju i suvremenost Vele Luke.
Za kraj se prisutnima obratio i direktor TZO Vela Luka, Dorjan Dragojević, koji je istaknuo namjeru nastavka suradnje s prof. Žuvelom, i organizaciju edukativnih radionica za ugostitelje i turističke djelatnike a sve kako bi podigli nivo gastronomske ponude Vele Luke.

$this->latestNews($page, $content->content_id, false);