Omogući pristupačnost
24°C weather in Vela Luka, croatia

ODRŽANO NATJECANJE U IZRADI "LUŠKE SIRNICE"

06/08/16

Na Uskršnji ponedjeljak, 28. 3. u 18 i 30 u hotelu Korkyra. održano je prvo po redu natjecanje u izradi sirnice.
Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Vela Luka, odlučila je tako, na originalni način obilježiti svetkovinu Uskrsa. Sama ideja potekla je u smislu očuvanja baštine, običaja i tradicije Vele Luke, pa se povodom Uskrsa natjecanje u izradi sirnica činio kao najbolji izbor. Nešto tradicionalno kao sirnica usp...jelo se prezentirati na jedan zabavan i moderan način.
Reakcije suradnika u realizaciji ove manifestacije bile su izvanredne, i svi su se rado odazvali na sudjelovanju u pečenju sirnica.
Natjecalo se 5 parova, a sam proces izrade uz puno smijeha, ali i ozbiljnog rada započeo je prvom dijelu natjecanja u poslijepodnevnim satima.
Drugi dio natjecanja započeo je u večernjim satima kada su sirnice već bile ispečene i spremne za ocjenu stručnog žirija u sastavu: Tanja Vučetić, kao predsjednica žirija i predstavnica organizatora, Neno Franulović iz konobe „Davorin“, Mladenka Padovan iz pekare „Škanjata“, Alma Bačić iz udruge Lige protiv raka Vela Luka i Maja Zlokić, urednica magazina i portala Hotspots.
Dok je žiri uživao u probranim ukusima, učenice Srednje škole Vela Luka prezentirale su svoj „Gastro vodić“, a prisutni su počašćeni kolačima Cake box slastičarnice iz Blata koje su ujedno imale i svoju prezentaciju. Publika je imala prilike probati i sirnice koje nisu išle na stručno ocjenjivanje.
Osim samog natjecateljskog dijela, održan je i bogati kulturno zabavni program, uz hitove grupe ABBA, te ples veloluških mažoretkinja, juniorskih osvajačica brojnih medalja, koje su otplesale koreografiju na pjesmu „Euforija“.
Zanimljivo je napomenuti da su članovi žirija pred sebe dobili sirnice označene brojevima i da nisu znali koja ekipa stoji iza kojega broja.
Pobijedila je sirnica pod rednim brojem 4 koju su izradile Radenka Barčot i Arminija Šeparović, članice udruge Lige protiv raka Vela Luka, a i ostale natjecateljice (Ivana Miletić i Nensi Miletić, Jakica Barčot i Snježana Žuvela, Frana Žanetić i Tea Šeparović, Mirna Padovan i Leonida Grbin) nisu ostale uskraćene za lijepu nagradu.
Pobjednici su osvojili vrijedne nagrade, a sponzori ove zanimljive manifestacije bili Općina Vela Luka, TZ, ŽLU Vela Luka, Eurohetz osiguranje, poslovnica Vela Luka, Županijska organizacija HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, hotel Korkyra, te učesnice, koje su svojim angažmanom pokazale da se u Veloj Luci čuvaju stari običaji.
Fešta se nastavila u ugodnom raspoloženju uz pjesmu i, naravno, friške, netom ispečene sirnice.
Organizatori se nadaju da će natjecanje u izradi sirnica prerasti u tradiciju, i da će se dogodine, uz veći broj žena, odvažiti i koji muškarac u izradi sirnica.
Kroz ovaj gastro događaj, publiku je vodio Darko Dragojević.

Tekst: Maja Barčot
Fotografije: Marin Baničević