Omogući pristupačnost
Hrvatski English Deutsch Italiano

ODRŽANA PRVA VEČER LAST MINUTE OPEN JAZZ FESTIVALA

07.08.2015

 

Sinoć je na pijaci ispred crkve sv. Josipa održana prva večer Međunarodnog Open Jazz Festivala. Ovo je četvrta godina po redu održavanja ovog iznimno značajnog Jazz festivala, a glavni sponzori su HUM HT d.d. Općina Vela Luka, Luško lito i Turistička zajednica Vele Luke. Festival je plod Udruge Kamene priče i Tomislava Pavleke kao idejnog začetnika ovog Jazz fastivala koji je prije 9 godina krenuo iz malog mjesta Bale u Istri iz jazz konobe Kamene priče prema kojoj je sad već... dobro uhodani jazz festival i dobio ime. Unatoč lošem vremenu, pijaca je bila prepuna i tražila se karta više.

U prvom dijelu večeri nastupio je mađarski band Djabe te njihov gost Steve Hackett iz grupe Genesis. Radi se o najpoznatijem jazz/world fusion sastavu Centralne Europe, a karakterističan je po virtuoznom spoju mađarske folklorne glazbe i jazza.
U drugom dijelu večeri nastupili su Oliver Dragojević te Stjepan Hauser.
Kao i lani, Oliver se i sinoć publici predstavio u nekom drugom suptilnijem, jazz svijetlu. Kako je sam rekao, iako je dio Jazz festivala, ipak ono što je odsvirao nije pravi Jazz, ali se ipak negdje "ćuti" da je i sam zaljubljenik u taj glazbeni žanr.
Pomno odabrane pjesme, uglavnom romanse poput Lipa moja, Nevere, Bez tebe, Pismo moja, Dobro jutro tugo, Konfidenza, u jazz aranžmanu te uz izvrsnog Stjepana Hausera zvučale su bolje od originalnih verzija istih pjesama. Vokalna, ali i glazbena fraziranja oduševila su publiku koja je u pravoj jazz maniri pljeskom nagrađivala briljantne klavirske solo dionice Olivera te dionice na čelu sad već svjetski popularnog Hausera.
Pred kraj koncerta, svirajući njegovu pjesmu, Oliver je na pozornicu pozvao Gibonnija, svog dugogodišnjeg prijatelja te autora şvojih brojnih hitova. Kako je i sam Oliver rekao, njihov duet bio je na neki način najava za drugu večer festivala koja slijedi večeras. Osim Gibonnija i Olivera, večeras će još nastupiti: Matija Dedić, Marko Ramljak trio te Atom Quartet, koji su trebali nastupiti sinoć, ali zbog jednosatnog kašnjenja uzrokovanog nenadanom kišom njihov je nastup prebačen za drugu večer Open Jazz Festivala.

TZO Vela Luka