Omogući pristupačnost
Hrvatski English Deutsch Italiano

ODRŽANA EKO ETNO VEČER OTOKA KORČULE

24.08.2015

Prošlog četvrtka u centru je mjesta održana tradicionalna Eko etno večer otoka Korčule.
Već petu godinu zaredom se u Veloj Luci održava večer u kojoj se spajaju tradicija, gastronomija, obrti, stari zanati i glazba, a čiji je cilj predstavljanje i očuvanje takvih običaja. Mnogobrojni posjetitelji su mogli pogledati štandove na kojima su bili izloženi ručni radovi, suveniri, a bilo je tu proizvoda od smokava i rogača, ali i rakije, vina i ulja.
Pršurate su i ovoga puta pripremale članice Lige protiv raka, a ekipa Luškog lita je pripremala riblje i mesne specijalitete.
Tijekom večeri nastupilo je Folklorno društvo Kumpanija, koja je izvela Ples od boja i Mafrina s tradicionalnim veloluškim plesovima.
Održano je i predstavljanje "Luških težaka", koje je pripremila samostalna grupa Mirota Žuvele Mula. Oni su prošli kroz centar mjesta i na Veloj rivi pokazali odjeću i alate koje su koristili naši stari.
Održano je zanimljivo natjecanje u skakanju-trčanju u vrećama, a najbrži je bio Luka Marić.
Održano je i gastro natjecanje u pripremanju tradicionalnog jela „Hobotnica u teći s kumpirima“. Natjecalo se 11 parova. Ocjenjivački sud u sastavu Boris Surjan, Darinka Ravlić Mengo i Fanito Žuvela odlučio je da prvu nagradu, pršut i bočicu maslinova ulja „Torkul“, dobiju ekipa u kojoj su bili Dragiša Barčot i Nikša Žuvela.
Njihova je hobotnica u teći s kumpirima bila najukusnija.
Drugu nagradu, sir i ulje dobila je ekipa Filip Stipković i Jakša Cetinić.
Treću nagradu, vino i ulje dobila je ekipa Andrea Živko i Lidija Žuvela.
Nakon proglašenja pobjednika zabava za sve prisutne nastavljena je uz grupu Portun.

Ovu Eko etno večer organizirali su udruga „Luško lito“ i udruga Vela Luka Event uz potporu Turističke zajednice Vela Luka i Općine Vela Luka.