Omogući pristupačnost
Hrvatski English Deutsch Italiano

NOĆ MUZEJA 2016. U VELOJ LUCI

03.02.2016

U petak 29. 01. 2016. s početkom u 18 sati u Centru za kulturu Vela Luka održana je manifestacija Noć muzeja koja je privukla veliki broj posjetitelja s cijeloga otoka Korčule.
Cilj ove manifestacije je privući što više posjetitelja u muzeje i srodne ustanove i programi koji se osmišljavaju namijenjeni su najširem krugu posjetitelja. U Hrvatskoj je ovo bila jedanaesta Noć muzeja, a Centar za kulturu Vela Luka uključio se po šesti put u ovu iznimnu kulturnu manifestaciju kroz koju nastoji raznim predavanjima, izložbama, promocijama i sličnim aktivnostima privući što veći broj lokalnog stanovništva i predstaviti raznolikost umjetničke i kulturno-povijesne materijalne i nematerijalne baštine Vele Luke, ali i cijelog otoka Korčule te predstaviti rad različitih udruga koje svojim djelovanjem doprinose kvaliteti života u mjestu.
Budući da Udruga za očuvanje i promicanje pokladnih običaja „Trtajun“ ove godine obilježava 20 godina svoga postojanja i da je to jedna od najstarijih i najaktivnijih udruga u Veloj Luci koja u svoje aktivnosti uključuje veliki broj mještana, ovogodišnja Noć muzeja u Centru za kulturu bila je u znaku ove vrijedne velolučke udruge i pokladnih običaja.
Posjetitelji su u 18 sati poslušali zanimljivo interaktivno predavanje pod nazivom „A što se ji na poklade? - tradicionalne prehrambene navike na otoku Korčuli“ koje je održala Sani Sardelić, kustosica Gradskog muzeja Korčula. Kroz dijalektalnu poeziju, audio zapise intervjua sa starijim otočnim stanovništvom na temu gastronomije i demonstraciju pravljenja tijesta za popularne Žrnovske makarune i projekciju fotografija s motivima iz otočne gastro ponude Sani Sardelić je na sveobuhvatan način prikazala bogatstvo prehrambene ponude u vrijeme poklada na otoku Korčuli. Posjetitelji su u sklopu predavanja popunili i upitnik o svojim prehrambenim navikama koji će poslužiti za daljnja istraživanja prehrambenih navika na otoku Korčuli.
Nakon predavanja u atriju Centra za kulturu Vela Luka održana je primoredaja vlasti prilikom koje je aktualna mjesna vlast na čelu s načelnikom općine Vela Luka Tonkom Gugićem Bakanom predala ključ predsjedniku Udruge za očuvanje i promicanje pokladnih običaja „Trtajun“ Darku Dragojeviću .
Nakon primopredaje vlasti na kojoj je predsjednik Udruge „Trtajun“ Darko Dragojević održao prigodan govor, u galeriji Centra za kulturu Vela Luka otvorena je izložba povodom dvadeset godina djelovanja Udruge za očuvanje i promicanje pokladnih običaja „Trtajun“ Vela Luka. Prilikom otvorenja izložbe publici se obratila organizatorica Noći muzeja u Veloj Luci kustosica u Centru za kulturu Vela Luka Rada Dragojević Ćosović koja je pozdravila brojne posjetitelje i zahvalila se Udruzi „Trtajun“ na dobroj suradnji te zaželila svim članovima Udruge puno uspjeha u daljnjem radu.
Izložbu je otvorio predsjednik Udruge „Trtajun“ Darko Dragojević koji se posebno zahvalio gostima iz korčulanske udruge „Bonkulovići“, gostima iz žrnovske udruge „Vilani“, gostima iz lumbarajske udruge “Samostalna Republika Lumbarda“, smokviškoj udruzi „Pinćaluša“ te blatskoj udruzi „Krulić“.
Brojni posjetitelji ovogodišnje Noći muzeja u Veloj Luci mogli su razgledavati izložbu do 23:30 sati, a na izložbi je prezentirano dvjestotinjak fotografija iz proteklih dvadeset godina rada Udruge „Trtajun“ kao i starije fotografije iz povijesti poklada u Veloj Luci. Osim fotografija, na izložbi su prezentirani i kostimi koje su članovi Udruge „Trtajun“ sami izradili.
Nakon izložbe u hotelu „Korkyra“ održana je zabava uz domijenak za sve karnevalske udruge otoka Korčule.
Izložba ostaje otvorena do 5. 02. 2016. i može se razgledati svaki dan od 8 do 15 sati. Eventualni posjeti u kasnijim terminima mogu se dogovoriti uz prethodnu najavu na 813-602.


Veselimo se Vašem dolasku!

CZK