Omogući pristupačnost
Hrvatski English Deutsch Italiano

IZLOŽBA "4 PRIČE"

05.05.2015

U četvrtak, 7. svibnja 2015. u 20 sati u Galeriji moderne i suvremene umjetnosti Centra za kulturu Vela Luka otvara se izložba „4 priče“. Proizašla je iz EU projekta 2WARdS Europe koji podcrtava važnost živog sjećanja kao polazišne točke promišljanja ratnih iskustava, ali ujedno i kao formata inkluzivnog aktiviranja starijih generacija. Izložbu je inicirao i producirao Centar za kulturu Trešnjevka u Zagrebu 2014. godine.
Kustosice Lea Vene i Marija Borovičkić izložbu temelje prvenstveno na audio-vizualnom materijalu prikupljenom u dvije godine intenzivnog istraživanja nekolicine studenata etnologije i kulturne antropologije. Vodeći se metodom otvorenog intervjua, zabilježili su nekoliko generacijski različitih intimnih ratnih narativa koje su za vrijeme trajanja projekta spontano i slojevito produbljivali, ali i razgrađivali.
Odabrani su suptilni i indirektni isječci iz četiri veoma različite životne priče Marije Novosel, Antuna Maračića, Branka Grdića i Kristine Uzelac. Činjenica je da su životna iskustva itekako bogatija od jezika na koji su gotovo isključivo svedena u pokušaju da se reprezentiraju drugima. Ipak, izložba izdvaja slikovne, zvučne i tekstualne fragmente iz njihovih priča, nastojeći zaobići stereotipna mjesta ratnih naracija, kreirajući heterogeno polje osobnih sjećanja, dokumentarnih činjenica i retrogradnih interpretacija na Drugi svjetski rat te Domovinski rat.
S obzirom da se sjećanje konstruira kroz selektivne procese i uvelike ovisi o našim aktualnim, ali i budućim životnim iskustvima, ovu izložbu kustosice vide kao trenutačno pauziranje i bilježenje sjećanja ovdje i sada. Potrebno je posebno istaknuti neponovljivost i iskrenost izloženih priča koje su navedeni sugovornici odlučili bezrezervno podijeliti s publikom. U tom smislu čini se iznimno bitno danas dati pažnju tim mikronarativima, jednako važnim za kreiranje šireg kolektivnog povijesnog i društvenog konteksta u okviru kojeg se analiziraju, reprezentiraju i reinterpretiraju lokalna ratna zbivanja. Izdvojeni sugovornici tako postaju aktivni sudionici javnog dijaloga, a upravo putem izložbe na participaciju se poziva i publika.