Omogući pristupačnost
Hrvatski English Deutsch Italiano

IZLOŽBA EMILIJE KARLAVARIS

13.07.2010

12. 7. 2010. - U subotu, 10. 7. 2010. s početkom u 20:30 sati u Galeriji moderne i suvremene umjetnosti Centra za kulturu Vela Luka otvorena je izložba likovne umjetnice Emilije Karlavaris.

Na izložbi su prezentirane  kiparske i slikarske minijature nastale u vremenskom rasponu od tridesetak godina, pa ova izložba ima retrospektivan karakter i pruža širi uvid u likovni opus akademske kiparice i slikarice Emilije Karlavaris.
U galerijskom prostoru izloženo je stotinjak minijaturnih skulptura od drva i terakote od kojih su neke veličine 7 mm, a uglavnom ne premašuju veličinu ljudskog dlana. Kroz ove figure i fizionomije, mahom poznate povijesne ličnosti (Leonardo da Vinci, Julije Klović, Pieter Bruegel itd.) i osobe iz domaćeg svijeta kulture i umjetnosti (Matko Peić, Ferdinand Kulmer, Miljenko Stančić, Marino Tartaglia i drugi) progovara Emilija Karlavaris kao vrsna majstorica minijaturnog kiparstva koja filigranskom preciznošću portretira odabrane likove i udahnjuje im njihove karakterne osobine.

Njene skulpture fotografirao je i majstor hrvatske fotografije pok. Nenad Gattin, a njegove fotografije s motivom Emilijinih skulptura također možemo vidjeti na izložbi. Osim skulptura, na izložbi je prezentirano i četrdesetak minijaturnih ulja na platnu i kartonu s religioznim motivima (procesije, molitva, crkveni interijeri i eksterijeri, opatice) i mrtvom prirodom.

Na otvorenju izložbe bila je brojna publika s cijelog otoka Korčule, a izložbu je otvorio dr. Radovan Fuchs, Ministar znanosti, prosvjete i športa Republike Hrvatske. O samoj izložbi i radu Emilije Karlavaris govorila je voditeljica velolučke galerije i organizatorica izložbe povjesničarka umjetnosti i muzeologinja gđa. Rada Dragojević Ćosović i akademski kipar i slikar Izvor Oreb. Na kraju otvorenja izložbe prisutnima se obratila i svima zahvalila gđa. Emilija Karlavaris.


Tekst za katalog izložbe
pisala je povjesničarka umjetnosti gđa. Branka Hlevnjak, a iz teksta izdvajamo slijedeće: „Ova djela imaju i auru rijetkog, pa bi ih uvjereni smo, svaki muzej čuvao kao relikvije, a posjetitelji hodočastili čudeći se stvaralačkom čudu, da se uvjere je li moguće tako malo materijala pretvoriti u toliko vizualne i taktilne ljepote sugestivnom, modernom modelacijom svojstvenom 20. stoljeću.“

Izložba Emilije Karlavaris ostaje otvorena do 10. kolovoza 2010. godine i može se razgledati radnim danom od 9-13h i od 19-21h u Galeriji moderne i suvremene umjetnosti Centra za kulturu Vela Luka.

Dobrodošli !

Rada Dragojević Ćosović

www.velaluka.info