Omogući pristupačnost
24°C weather in Vela Luka, croatia

Održana Eko-večer otoka Korčule

08/28/23

Prema programu kulturno zabavnih događanja Luško lito u subotu 26.08.2023. je u Veloj Luci u centru mjesta održana tradicionalna Ribarska eko-etno večer otoka Korčula.
Ova večer narodnih običaja, pjesme, glazbe, plesa i gastronomije doprinosi očuvanju kulturne baštine, tradicije, te promociji turizma i zaštiti autohtonih proizvoda otoka Korčula.

Nastupili su mješovita klapa Proizd, plesna sekcija Mafrina FD Kumapnija i KUD Ivan Lozica iz Lumbarde, koji su uz pratnju Narodne glazbe izveli završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta“.
Na brojnim štandovima OPG-a bili su izloženi suveniri, rukotvorine i razni ekološki proizvodi, vina, rakije, sokovi, slastice, slana riba i slično.
Članice Lige protiv raka su pripremale pršurate, a članovi Luškog lita riblje specijalitete. Sedam kulinarskih parova natjecalo se u pripremi ribljeg specijaliteta Popare. Održana su sportska natjecanja za mlade, Skakanje u vrećama i Prinesi more.
Ova Eko-etno večer privukla je veliki broj domaćih i stranih posjetitelja.
U gastro natjecanju, kuhanju Popare od ribe, između sedam natjecateljskih parova, nakon analize stručnog žirija u kojem su bili poznati gastro stručnjaci i kuhari Ivana Prižmić i Franci Šeparović i Tonči Surjan, najbolji par, odnosno najbolju Poparu skuhali su Danko Šeparović Dole i Mario Vlašić. Drugi su bili Josip Dragojević i David Nikolla,  dok su treći, tj brončani par bili  Ivan Barčot i Nikša Žuvela Mul.
U gastro natjecanju još su sudjelovali Deni Cetinić i Andrej Borovina, Željka Šeparović i Nikolina Surjan, Mirjana Barec i Pero Sardelić, Berislav Baffo i Vili Vlašić.
Najbolji u skakanju u vrećama bio je Kristian Oreb.
U igri Prinesi more, koja se igra u parovima najbolji su bili Marko i Neža iz Slovenije.
Ovu dvanaestu Ribarski eko-etno večer otoka Korčula organizirali su Udruga Luško lito i Turistička zajednica uz pokroviteljstvo Općine Vela Luka.
Svi sudionici gastro natjecanja i izlagači dobili su promotivne majice sa logom manifstacije.