Omogući pristupačnost
Hrvatski English Deutsch Italiano

HORIZON 2020 - PROGRAM EU ZA ISTRAŽIVANJE I INOVACIJE

08.06.2016

HORIZON 2020 je program Europske unije za istraživanje i inovacije, koji se odnosi na razdoblje 2014-2020, a predstavlja jednu od akcija razvoja i stvaranja novih radnih mjesta.
Potencijalni korisnici kojima je namijenjen ovaj program su sveučilišta, istraživački i znanstveni centri, predstavnici industrija te mala i srednja poduzeća.
Naglasak ulaganja iz ovog programa je promicanje istraživanja i inovacija, kao i jačanje europskih istraživačkih struktura.

U ovaj projekt će u skoroj budućnosti biti uključen i naš Centar za kulturu zahvaljujući višegodišnjoj znanstvenoj suradnji sa Odjelom za arheologiju sveučilišta u Cambridgeu, na arheološkim istraživanjima prapovjesnog lokaliteta Vele spile.

Podsjetimo kako su nositelji višegodišnjih znanstvenih istraživanja Vele spile uz naš Centar za kulturu (dr.sc. Dinko Radić) i Zavod za paleontologiju i i geologiju kvartara Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (dr.sc. Dejana Brajković) i Odjel za prapovijesnu arheologiju sveučilišta u Cambridgeu (prof.dr. Preston Miracle).

O planiranim aktivnostima u okviru EU projekta Horizon 2020 i uključivanju Vele spile i šire zajednice u projekt održan je radni sastanak u uredu načelnika Općine.
Ispred Odjela za arheologiju Sveučilišta u Cambridgeu sastanku je nazočila gospođa Patricia Duff, a uz načelnika Tonka Gugića Bakan i njegovog zamjenika Zorana Manestara sastanku su bili nazočni i dr.sc. Dinko Radić ispred Centra za kulturu, direktor Turističkog ureda TZO Vela Luka Dorjan Dragojević i pedagoginja u Osnovnoj školi Vela Luka Kristina Curać.

Planirane aktivnosti u okviru projekta bi između inih bile različite edukacije i senzibiliziranje javnosti, kao i djece vrtićkog i školskog uzrasta o važnosti kulturne baštine i njezina stavljanja u funkciju turizma i turističke ponude.

www.velaluka.hr