Omogući pristupačnost
Hrvatski English Deutsch Italiano

EKO ETNO VEČER OTOKA KORČULE

13.08.2012

Tradicionalna Eko-etno večer kulturne baštine, običaja i gastronomije Vele Luke održana je u petak 10.08.2012. u Veloj Luci na Veloj rivi. Manifestacija je održana s ciljem promocije i očuvanja kulturno etnološkog bogastva otočkih proizvoda i čuvanja starih zanata.
Idejna autorica projekta je Maja Zlokić, predsjednica Udruge Vela Luka Event i glavna urednica magazina Dalmatian hot spots, a domaćin manifestacije Folklorno društvo Kumpanija. Voditeljica večeri je bila Edita Lučić.
Kulturno umjetnički program započeo je nastupom K.U.D Vrgoračka Krajina. Njihov nastup je oduševio domaće i strane posjetitelje, a sastojao se od bogatog performancea u kojem se čula ojkavica, ganga, šijavica. Ispred brojne publike rezao se pršut, pilo se iz bukare... Kumpanija je izvela atraktivan ples s mačevima - "Ples od boja" a folklorni sastav „Mafrina“ otplesao je nekoliko starih velolučkih plesova. Nastupili su i mješovita klapa F.D. "Kumpanija" Vela Luka i ženska klapa "Krejanca" Vela Luka.
U Gastro natjecanju sudjelovalo je 8 parova kuhara, gastronoma i entuzijasta. Predstavili su svoja kuharska umjeća u kuhanju izvornih velolučkih jela. U malim kotlovima na rivi, pipremali su tradicionalnu Velolušku riblju poparu. Stručni ocjenivački žiri predvodili su afirmirani velolučki kuhari: Marko Barčot, Pavo Franulović, Renato Jelčić, koji su ove godine pojačani i sa ženskom članicom Mericom Cetinić. Po ocjeni žirija, prvo mjesto pripalo je paru: Dragiša Barčot i Nikši Žuvela, koji su za nagradu su dobili pršut i maslinovo ulje „Ujare Torkul“. Drugo mjesto pripalo je Meri Trojanović i Andrijani Žuvela, a osvojile su Paški sir i Vino pošip. Treće mjesto pripalo lanjskim pobjednicima, natjecateljskoj ekipi „Kupus na Tabak“, Zlatku Pučiću i Perici Protiću, dobili su bocu bijelog vina Pošipa i bocu maslinovog ulja „Uljare Torkul“. Nagrade je dobitnicima uručio Boris Žuvela, načelnik Općine Vela Luka.
Na štandovima bila je postavljena izložba i prodaja tradicionalnih otočkih proizvoda hrane, pića, delicija, suvenira, etnografskih zbirki iz obiteljskih poljoprivrednih gostodarstva, raznih udruga s otoka Korčule i Lige protiv raka, ogranak Vela luka.
Ova manifestacija doprinosi čuvanju kulturne baštine, dalmatinske tradicije, promicanje turizama, oživljavanje tradicijske proizvodnje, starih obrta i zaštiti autohtonih proizvoda otoka Korčule ovo je od kulturne - povijesne važnosti. Pokrovitelji Općina Vela Luka i TZ- Vela Luka. Večer je privukla mnoštvo Velolučana i gostiju. Na štandovima su se prodavale pržena riba, kozice, hobotnice i ostale domaće delicije uz crno i bijelo vino, po povoljnim cijena. Uz nastup kulturno umjetničkih društava i klapa, zabava je potrajala do dugo u noć.
 

Tekst: Maja Zlokić