Omogući pristupačnost
Hrvatski English Deutsch Italiano

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U VELOJ SPILI

16.09.2010

Početkom rujna je započelo arheološko istraživanje u Veloj spili. Riječ je o dosad najvećem, dvogodišnjem projektu, čiji su nositelji Centar za kulturu Vela Luka i Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara HAZU-a. Uz voditelja Dinka Radića, u istraživanjima sudjeluju i jedan od najvećih svjetskih arheologa Preston Miracle sa Sveučilišta u Cambridgeu, Stašo Forenbacher s Instituta za antropologiju te studenti sa Sveučilišta u Cambridgeu i Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Do kraja istraživanja, koje je predviđeno do konca rujna, očekuju se radne posjete niza domaćih i stranih stručnjaka.
Cilj ovog istraživanja, kako je kazao voditelj Dinko Radić, je suvremenim načinom uzimanja uzoraka priskrbiti dovoljno materijala za daljnje analize (ostataka riba, ptica, sitnih sisavaca, domaćih životinja, keramike...) i na koncu rekonstruirati klimu, reljef, floru i faunu te strategije preživljavanja ljudi od današnjice do početka pleistocena. Ove godine je poseban naglasak na klimi.
Istraživanje su obavlja u tri osnovna segmenta – iskapanja u Veloj spili (2 sonde), flotacija i separacija te na koncu analiza materijala.
Projekt su financirali Sveučilište u Cambridgeu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Ministarstvo kulture i Općina Vela Luka.
Ovim projektom, odnosno metodologijom rada i prisustvom svjetski priznatih arheologa, Vela spila se probija u sam vrh arheološke znanosti u svijetu. Posve je sigurno da će to potvrditi i rezultati istraživanja.

Tekst: www.velaluka.hr
Foto: TZO Vela Luka