Omogući pristupačnost
Hrvatski English Deutsch Italiano

APEL ZA ZAŠTITU VELE SPILE

28.06.2010

Poštovana gospodo!

Obraćamo se luškoj javnosti s nadom da će pojedinci čuti ovo priopćenje i da će se zamisliti nad svojim postupcima. Naime, svima nam je dobro poznato da je Vela spila na Pinskom ratu prije više godina uvrštena u popis kulturnih i u popis prirodnih dobara Republike Hrvatske i kao takva je zakonski trajno zaštićena. U isto vrijeme istraživanja koja obavlja Hrvatska akademija u suradnji s više svjetskih znanstvenih institucija, pokazala su da je riječ vjerojatno o najznačajnijem špiljskom prapovijesnom nalazištu na Mediteranu. Mislim da su to činjenice koje nas trebaju ispunjavati ponosom, ali i potaknuti na razmišljanje o daljnjoj zaštiti te posebno o turističkoj prezentaciji Vele spile.
Razlog zašto Vam se obraćamo su sve češća uništavanja inventara, ali i radnje koje ne priliče lokalitetu na kojem Vela Luka gradi i graditi će svoju budućnost i prepoznatljivost. Na žalost možemo samo konstatirati da je dio oznaka koje turiste usmjeravaju put špilje i ove godine ponovno uništen, u špilji su dijelom uništene dvojezične table s osnovnim informacijama, improvizirana zaštitna ograda je također uništena, čak su oštećena i željezna vrata. Svake godine tzv. "lovci", unište informativni pano. Smeće i nečistoću nećemo spominjati jer to se ipak lako rješava…mnogo je teže skidanje grafita, a posebno treba spomenuti razna kopanja, odnosno uništavanje jedinstvenih 20 000 godina taloženih naslaga. Takve radnje su kažnjive, ali ne prekršajno nego krivično.
Turistički ured i Centar za kulturu ulažu dosta napora da spila u što je moguće većoj mjeri bude dostupna nama i našim gostima, a to će raditi i u buduće. Napominjemo da se ključ od špilje nalazi na recepciji Turističkog ureda i u slučaju potrebe je dostupan svakom Lučaninu ili našem gostu.
Molimo Vas da ne uništavamo baštinu jer od nje ovisi budućnost nas i naše djece. Čuvajmo naše, ponosimo se svojim jer imamo čime.
S poštovanjem i zahvalnošću,

Centar za kulturu i Turistički ured Vela Luka