Omogući pristupačnost
5°C weather in Vela Luka, croatia

Advent u Veloj Luci

11/25/22

 U najljepšem razdoblju u godini, Općina Vela Luka i Turistička zajednica Općine Vela Luka u suradnji s veloluškim udrugama, klubovima i ustanovama organiziraju program božićno - novogodišnjih blagdana naziva „Advent u Veloj Luci 2022./2023.“, u sklopu kojeg vas očekuju razni kulturni, sportski i zabavni događaji. Središnje mjesto blagdanskog šušura ponovno će biti u Žardinu u kojem već večeras kraj adventske kućice “Grinchaus” kreće nova doza zabave i dobrog raspoloženja. Uz slasne zalogaje, tople napitke i dobru glazbu blagdanska zabava je zagarantirana!
26. studenog održati će se 1. Adventski sajam u sklopu kojeg će udruge Cvitić i Liga protiv raka te NK HAJDUK 1932 prezentirati prigodne ukrase, a sajmovi i druženja u predblagdanskom ozračju nastaviti će se odvijati i kroz sljedeće tri subote u prosincu.
Jedinstveni događaj „Adventa u Veloj Luci“ svakako će biti uprizorenje Živih jaslica u Veloj spili, prapovijesnom arheološkom nalazištu. Nakon dvije godine pauze, Žive jaslice u autentičnom špiljskom ambijentu zasjati će 23.12., a osim članova pokladne udruge „Trtajun“ koji će utjeloviti razne likove iz biblijske priče, svojom glazbenom izvedbom događaj će upotpuniti Župni zbor Jelsa.
Zadnji mjesec u godini vrijeme je uživanja i u raznim gastro specijalitetima te domaćim delicijama pa će se i ove godine Badnji dan obilježiti s bakalarom u organizaciji Udruženja obrtnika iz Vele Luke.
I ovog Adventa održavati će se napeta sportska natjecanja, stoga 26. studenog doznajemo tko je najuspješniji u lignjolovu, „Zimsku strku“ otrčati ćemo 18. prosinca, nakon čega se možete okušati i u sad već tradiocionalnom 3. Međunarodnom natjecanju u rastiranju brnjali. Od 28. do 30. prosinca razdoblje je kada ćemo uživati u „Malonogometnom turniru kvartova“. Zadovoljstvo nam je što se od ove godine po prvi puta u programu Adventa svi zainteresirani mogu natjecati na 1. Božićnom šahovskom turniru u Veloj Luci.
Poseban božićni party održat će se 19. prosinca u Srednjoj školi Vela Luka u sklopu kojeg će naši učenici predstaviti vježbeničke tvrtke i projekte, natjecati se u pub kvizu i timskim igrama te izložiti prodajne i izložbene štandove.
Tijekom Adventa neće nedostajati ni dobre glazbe, tradicionalna klapska pjesma moći će se slušati u sklopu koncerta klape FD Kumpanija naziva “Pisma tvoje pisme-Oliver u zvucima Velolučana”, upravo na 75. godišnjicu rođenja Olivera Dragojevića, na kojem će uz domaćine nastupiti Vokalni ansambl Jedinstvo iz Splita te drugi gosti. Udruga Gardelin, 22. prosinca zabaviti će vas koncertom naziva “Od baroka do roka”, dok će Narodna glazba Vela Luka za sve ljubitelje glazbe, 29. prosinca, održati svoj tradicionalni božićno-novogodišnji koncert. Ono što sigurno ne želite propustiti je koncert popularne grupe “Magazin” koja će nas zabavljati 17. prosinca u centru mjesta.
I ove godine posebnu pažnju poklonili smo našim najmlađima za koje smo pripremili brojna događanja poput Dječjeg dočeka Nove godine, radionica, predstava, projekcije filmova koje će se održati u sklopu „Prosinca u knjižnici“, dok članovi udruge Miki Trasi za svu djecu pripremaju “Filmsku božićnu čestitku Mikitrasića”. Veloluške mažoretkinje vrijedno se pripremaju, a svoj božićni nastup održati će 21. prosinca. No ipak ono najisčekivanije kod najmlađih je svakako posjet Sv. Nikole, Djeda Božićnjaka i podjela prigodnih poklona.
U Novu godinu ući ćemo uz novogodišnji vatromet, a dobrodošlicu novoj 2023. godini poželjet ćemo na sam dan nove godine i to točno u podne svečanim dizanjem hrvatske zastave na Pinskom ratu uz tradicionalni nastup Narodne glazbe. Svečani doček organiziran je i u hotelu Korkyra uz svečanu večeru i glazbu uživo, gdje se još stignete priključiti.
I zato, dođite u Velu Luku i uživajte u programu Adventa kojeg ove godine sigurno ne želite propustiti.
Link na program Advent u Veloj Luci