Omogući pristupačnost
25°C weather in Vela Luka, croatia
Hum

Pješačka staza Hum

Ova staza vodi na vrh brda Hum iznad Vele Luke. Ime je dobila po pjesmi Rojena valo autora Jakše Fiamenga, koju je otpjevao naš velolučanin Oliver Dragojević. Penjući se stazom postepeno se otvara pogled na Velolučki zaljev, tu „rojenu valu“ koja je nadahnula mnoge. Na samom vrhu otvara se široki pogled na more i susjedne otoke (a za dobrog vremena vidi se i obala Italije) zbog čega je za vrijeme austro-ugarske vladavine nagrađena utvrda.

Planinarska staza, markirana u potpunosti. Staza kreće od agencije Jadrolinija na obali, glavnom cestom uz brodogradilište Greben sve do skretanja desno na cestu koja obilazi brodogradilište. Nakon 300 metara odvaja se pješačka staza uzbrdo prema jugu (S). Veći dio staze je u hladovini, unutar šume, što je pogodno za ljetne uspone. U toku ljetnih mjeseci na vrhu je organizirano stražarenje u svrhu protupožarne zaštite. Stražari će rado primiti posjetitelje na vidikovac utvrde i objasniti koji se sve to otoci i poluotoci vide sa vrha.

Za povratak se može iskoristiti asfaltna cesta kojom se za približno 1:30 sat može vratiti na polaznu točku.Smještaj staze: južno (S) od naselja Vela Luka
Početak: od agencije Jadrolinija
Vrsta staze: planinarska
Trajanje 01:20 h
Dužina staze: 2,5 km
Težina staze: lagana
Na mapi označena: kao staza HUM