hr en de it

Važno: otvorene granice turistima iz slijedećih država: Slovenija, Mađarska,Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Letonija, Litva, Poljska i Njemačka

29/05/2020

Donešena izmjena Odluke Privremene zabrane prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.Spomenutom Odlukom, državljani država članica Europske unije kao što su Slovenija, Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Letonija, Litva, Poljska i Njemačka, zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku posebno dokazivati razlog svog ulaska ( kao npr. poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka  kao što su mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga, putem već spomenute web stranice tj. online obrasca Enter Croatia.

Turisti iz država koje nisu gore spomenuti, morati će i dalje imati potvrde rezervacije smještaja/charter usluge/itd. kojom se dokazuje ulazak u RH u turističke svrhe.

Više na: https://hrturizam.hr/potpuno-otvorene-granice-turistima-iz-10-zemalja/

Dostavljamo vam i informacije o novoj web stranici MUP-a. te vas savjetujemo da vaše goste uputite na nju kako bi pojednostavnili i ubrzali prijelazak granica u RH.

Naime Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo turizma su s ciljem povećanja efikasnosti prelaska granice Republike Hrvatske te kako bi naši gosti bili upoznati s epidemiološkim mjerama koje su na snazi u Hrvatskoj, otvorili web stranicu https://entercroatia.mup.hr/  

Na navedenoj stranici se nalazi online obrazac u koji se upisuju svi podaci koji su uobičajeno traženi u procesu prelaska granice te uz jednostavno predočenje putovnice ili osobne isprave policajcu na granici, broj ili aod s osobne iskaznice ili putovnice se automatski povezuje sa svim unaprijed upisanim podacima u online obrascu. Na taj način je cjelokupna procedura upisivanja podataka svake pojedinačne osobe u vozilu svedena na vremenski minimum te se povećava prometna protočnost.

U ovom trenutku web stranica ima obrazac dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a tijekom sljedećih nekoliko dana bit će dostupna i na brojnim drugim jezicima te će na istim jezicima putnici i dobiti upute (npr. njemački, slovenski, mađarski, češki, slovački, poljski itd., odnosno sve će biti dostupno na preko 10 različitih jezika).