hr en de it

Važno: otvorene granice turistima iz slijedećih država: Slovenija, Mađarska,Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Letonija, Litva, Poljska i Njemačka

29.05.2020

Donešena izmjena Odluke Privremene zabrane prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.Spomenutom Odlukom, državljani država članica Europske unije kao što su Slovenija, Mađarska, Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Letonija, Litva, Poljska i Njemačka, zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku posebno dokazivati razlog svog ulaska ( kao npr. poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka  kao što su mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga, putem već spomenute web stranice tj. online obrasca Enter Croatia.

Turisti iz država koje nisu gore spomenuti, morati će i dalje imati potvrde rezervacije smještaja/charter usluge/itd. kojom se dokazuje ulazak u RH u turističke svrhe.

Više na: https://hrturizam.hr/potpuno-otvorene-granice-turistima-iz-10-zemalja/

Dostavljamo vam i informacije o novoj web stranici MUP-a. te vas savjetujemo da vaše goste uputite na nju kako bi pojednostavnili i ubrzali prijelazak granica u RH.

Naime Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo turizma su s ciljem povećanja efikasnosti prelaska granice Republike Hrvatske te kako bi naši gosti bili upoznati s epidemiološkim mjerama koje su na snazi u Hrvatskoj, otvorili web stranicu https://entercroatia.mup.hr/  

Na navedenoj stranici se nalazi online obrazac u koji se upisuju svi podaci koji su uobičajeno traženi u procesu prelaska granice te uz jednostavno predočenje putovnice ili osobne isprave policajcu na granici, broj ili aod s osobne iskaznice ili putovnice se automatski povezuje sa svim unaprijed upisanim podacima u online obrascu. Na taj način je cjelokupna procedura upisivanja podataka svake pojedinačne osobe u vozilu svedena na vremenski minimum te se povećava prometna protočnost.

U ovom trenutku web stranica ima obrazac dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, a tijekom sljedećih nekoliko dana bit će dostupna i na brojnim drugim jezicima te će na istim jezicima putnici i dobiti upute (npr. njemački, slovenski, mađarski, češki, slovački, poljski itd., odnosno sve će biti dostupno na preko 10 različitih jezika).