Enable accessibility
23°C weather in Vela Luka, croatia

Vela Luka Outdoors 2024

05/17/2024
Jubilarno 10. izdanje Vela Luka Outdoors, manifestacije pustolovnog turizma
Prisjetit ćemo se sad već davne 2014 godine, kad smo na mala vrata započeli sa Vela Luka Outdoorsom koji je te godine imao samo biciklističku utrku. Od domaćih sudionika nije bilo gotovo nikoga, nismo imali ni volontera, sve su svemu, nije obećavalo.
Trail utrke došle su u sljedećim godinama.
Ne smijemo izostaviti idejnog začetnika ove manifestacije našeg Velolučanina, Vinka Prizmića, sada već umirovljenog pročelnika HGSS, kome je cilj bio ne samo organizirati utrke i ugostiti na jedan dan bicikliste i trkače, već pokrenuti što veći broj lokalnog stanovništva da se uključe u manifestaciju, da aktivno sudjeluju u njoj te da cijela zajednica saživi s ovim festivalom.
Danas sa sigurnošću možemo reći da nam je to uspjelo, da je utrka zaživjela kod lokalaca, čak štoviše, da osim ove, svake godine imamo još 3 lokalne utrke koje sami organiziramo.
Naši trkači nerijetko osvajaju postolja na utrkama u Dalmaciji, a možemo reći da nema kuće iz koje nije bar jedan biciklist ili trkač, a ako nisu sportski tipovi, onda barem volontiraju, sudjeluju u održavanju staze ili na neki drugi način ugrade sebe u ovaj predivan trodnevni festival sporta, zdravlja i aktivnog turizma.
Proteklih godina Vela Luka se pokazala kao savršena destinacija pustolovnog turizma, a što prepoznaju brojni domaći i strani zaljubljenici u ovu vrstu odmora i zabave, a u međuvremenu su napravljene nove staze, otvorena dva penjališta, napravljeni vidikovci, označena Camino staza itd.
Ove, jubilarne godine, pomakli smo datum iz jeseni na proljeće kad je dan duži kako bi vam mogli ponuditi sve što smo ove godine pripremili za vas. Krećemo već u četvrtak.
Program
 
Četvrtak, 30.5.2024.
Stand up komedija Josipa Škilje u 21:00 u caffe baru Bobovišća  
 
Petak, 31.5.2024.
Putopisno predavanje Stipe Božića 20:00 Atrij centra za kulturu:    
Outdoors večer uz DJ Škilju 21:30 caffe baru Bobovišća
     
Subota, 1.6.2024.
U jutarnjim satima se družimo uz Slackline i Penjački zid   te BMX Challenge akrobacije  
Startovi utrka:
16:30 MTB Utrka : (Centar mjesta)
16:30 Veli trail (Vela spila)
16:45: Dječji đir oko parka (Centar mjesta)
17:30 Mali trail (Vela spila)
20:00 Proglašenje pobjednika (Centar mjesta)
20:30 Druženje uz večeru
21:00 Proglašenje pobjednika
21:30 Koncert Vox Box benda
Nedjelja, 2.6.2024:
Besplatni izlet na Proizd 8:30
Za nedjelju smo ostavili, sad već tradicionalni izlet na otok Proizd. Kako Vela Luka Outdoors ne bi zaboravili, za sve natjecatelje organiziramo zajednički izlet na otok Proizd, po mnogima najljepšu plažu na Jadranu. A tamo…kupanje, sunčanje, ljenčarenje, kayaking, photo session….što vam srce želi.
 
Ove godine smo mijenjali MTB stazu te smo iskombinirali lanjsku i staru tj. spojili najbolje od obje verzije.
Ukupna duljina je 31,5 km sa 410 m visinske razlike.
Kombinacija asfalta, nešto malo singl tracka, izbacili smo tehnički zahtjevnije dionice i najvećim dijelom makadam. Vratili smo stare serpentine s pogledom na Hvar i dugu makadam ravancu uz more. Nadamo se da ćete uživati.
Trail utrke su iste kao i lani, u potpunosti nepromijenjene.
Obje kreću iz Vele spile, najznačajnijeg arheološkog nalazišta na Mediteranu, a cilj je u centru mjesta.
Mali trail je duljine 11 km i 350 m visinske razlike.
Većim dijelom je singl track, manjim dijelom makadam, 2 tehnički zahtjevnije dionice.
2 okrepe i brdo prekrasnih vidika.
Veli trail je dug 25 km sa 850 m visinske razlike te ima čak 9 km zajedničke staze sa Malim trailom nakon čega se odvaja i prelazi na južnu stranu gdje penje na vidikovac Greben te brdo Hum, najvišu točku u Veloj Luci.
U cilju svih čekamo sa ludom zabavom.
Za početak večera s 4 menija te piće, a nakon proglašenja pobjednika svi zajedno slavimo uz band Vox Box. Ove godine imamo i premijeru Vela Luka Outdoors piva, nabavili smo nova startna vrata kako bi slike bile još bolje, a ulazak u cilj spektakularniji. Ponovno nam se vraća stari voditelj, novinar i postolov, Daniel Lacko.
 
I to nije sve, kao i do sada, Jadrolinija nam je omogućila popust za sve sudionike utrka, i to : 30% popusta na liniji Split - Vela Luka- Split te 50% popusta na liniji Orebić - Dominče –
Orebić.
Za svu našu kopnenu ekipu hotel Korkyra i sobe Dalmacije nude 30 % popusta dok Boutique
Rooms Kastel Ismaeli daje 20 % popusta na smještaj.
Dakle na vama je samo da se prijavite, a mi ćemo se pobrinuti da Vela Luka Outdoors ne zaborivte!