Enable accessibility
Hrvatski English Deutsch Italiano

ODRŽANA REGATA SV. IVANA

06/25/2020

24. lipnja na blagdan sv. Ivana u Veloj Luci tradicionalno se održava „Ragata sv. Ivana“, sportsko-rekreativan događaj utemeljen na višestoljetnoj tradiciji veslanja i ragatanja. „Ragata sv. Ivana" datira iz oko polovine XIX stoljeća. Događaj je ponajprije krenuo kao spontana reakcija mještana prilikom povratka s mise koja se povodom sv. Ivana održava u uvali Gradina. Za prijevoz do Gradine Velolučani su se koristili barkama koje su pokretali veslajući, a s vremenom se među posadama razvio pravi natjecateljski duh. Natjecateljski povratak iz Gradine u Velu Luku postala je tradicija koja se u Veloj Luci nastavila njegovati idućih godina na blagdan sv. Ivana pod nazivom „Ragata sv. Ivana“.
Da je veslanje važan segment velolučkih običaja i tradicije potvrdilo se i jučer na 27. po redu održanoj obnovljenoj ragati u čamcima s četiri veslača i kormilarom. Ragata je održana u dvije utrke, u kojima se natjecalo sedam veslačkih posada u dvije kategorije.
Najprije su nastupile ženske sudionice događaja, raspoređene u tri posade. Do cilja su prve doveslale članice posade naziva „Piplenzi“, ekipu su činile Josipa Padovan, Andrea Padovan, Jerica Barčot, Petra Vuletić i kormilarka Marina Burmas. Kao druge stigle su članice posade „Nema predaje“, dok su „Immortele“ stigle treće.
Uslijedila je glavna utrka i veslačko natjecanje četiriju posada na stazi dugoj 3600 metara, od Glavice sv. Ivana do sredine Vele rive. Nakon neizvjesne utrke prva je do cilja stigla posada „Concept 2“ u kojoj su veslali Nikola Šeparović, Lenko Dragojević, Frano Usmiani, Vito Prižmić i kormilar Petar Dragojević. Kao drugi su stigli „Butargani črnci“ , treće su mjesto zauzeli „Medvjedići“ dok su kao četvrti stigli članovi posade „Fly pigs“.
Uslijedila je podjela medalja, pobjedničkoj posadi „Concept 2“ medalje, lovorov vijenac i pehar pobjednika uručila je Katarina Gugić, načelnica općine Vela Luka, dok su medalje ostalima podijelili Dragiša Barčot, zamjenik općinske načelnice, Anito Šeparović, predsjednik VK „Ošjak“ te Nikša Prižmić dugogodišnji veslač i član VK „Ošjak“.
Na moru su održavanje ragate pratili mještani sa svojih plovila, a u velikom broju su ih dočekali i brojni gledatelji na Veloj rivi koji su održavanje natjecateljskog dijela imali priliku pratiti i putem direktnog video prijenosa, za koji su bili zaslužni Anđela Šćepanović i Igor Surjan. S obzirom na specifičnu situaciju i preporuke Stožera civilne zaštite, manifestacija se održala u ponešto drugačijem izdanju, no da događaj i ove godine protekne u veselom raspoloženju ponovno se pobrinula Narodna glazba Vela Luka.
„Ragata sv. Ivana“ ujedno je prvi događaj organiziran u sklopu ovogodišnje kulturno-zabavne manifestacije „Luško lito“, održana je u organizaciji istoimene udruge, pod pokroviteljstvom Općine Vela Luka.
Udruga “Luško lito” zahvaljuje se svima koji su pomogli u realizaciji ovogodišnje ragate, a najveće hvala ide našim veslačima i veslačicama koji su najviše zaslužni za njegovanje naše tradicije. Tu su još i File Stipković koji je ustupio i vozio gliser, Entoni Dragojević koji je ustupio kamion na Veloj rivi. Zahvaljujemo se i sucima Damiru Antunoviću te Anitu Šeparoviću, voditelju Janesu Vlašiću, VK Ošjak i Narodnoj Glazbi Vela Luka. 
U nastavku donosimo konačan poredak posada te imena njihovih članova/ica.
Utrka u ženskoj konkurenciji:
1. „Piplenzi“ - Josipa Padovan, Andrea Padovan, Jerica Barčot, Petra Vuletić i kormilarka Marina Burmas.                      
2. „Nema predaje“ - Petra Dragojević, Karla Šeparović, Jelena Prižmić, Petra Barčot i kormilarka Katarina Padovan.                                                                           
3. „ Immortele“ - Danijela Borovina, Dijana Kalebić, Ivana Prižmić, Suzana Cetinić i kormilarka Hana Kalebić.
Utrka u muškoj konkurenciji:
1. „Concept 2“ - Nikola Šeparović, Lenko Dragojević, Frano Usmiani, Vito Prižmić i kormilar Petar Dragojević                                  
2. „Butargani črnci“ - Nikola Surjan Rubo, Stipe Padovan Čafo, Teo Padovan Lavata, Antonio Šeparović Dole i kormilar Frane Vlašić Lošnja                           
3. „Medvjedići“ - Antonio Burmas, Nikola Žuvela, Stipe Trojanović, Bude Cetinić i kormilar Nevenko Gugić                                                                            
4. „Fly pigs“ - Marin Šeparović, Franko Žuvela, Josip Dragojević, Ivan Dragojević i kormilar Filip Kovačević

Čestitke svima!