Enable accessibility
29°C weather in Vela Luka, croatia

Obilježavanje Svjetskog dana turizma

09/23/2022

 Povodom Svjetskog dana turizma koji se slavi 27. rujna, Turistička zajednica Općine Vela Luka poziva sve goste, ali i stanovnike Vele Luke, da nam se pridruže te da zajedno obilježimo ovaj važan datum.
Ove godine fokus je na kulturnom turizmu i njegovanju baštine pa ćemo uz pješačenje i rekreaciju bolje upoznati prirodno, kulturno i povijesno bogatstvo Vele Luke.

U utorak, 27. rujna u suradnji s Turističkom zajednicom općine Blato na rasporedu je:
Arheološka tura "Tragom Vele spile i Kopile" gdje će se uz organizirano stručno vodstvo i šetnju pješačkom stazom razgledati arheološki lokalitet Vela spila. Nakon zajedničkog povratka u centar organiziran je posjet Kulturnom centru u Blatu i novom dijelu postava (rekonstrukcija Grobnice 1 – arheološka zbirka Kopila).

28. rujna, u srijedu slijedi pješački nešto zahtjevnija, ali i raznolikija:
Pješačka tura „Tragom kulturne baštine Vele Luke” gdje ćemo nakon razgledavanja Vele spile, napraviti kružnu turu, prolazeći starim podgrađenim putima uz suhozide, obilazeći stoljetne maslinike, vinograde te će se obići dva najljepša vrtujka na području Vele Luke.

Nakon zajedničkog fotografiranja (Photo point) na plavom putu vraćamo se u centar mjesta gdje smo za vas organizirali starinsku lušku okrepu u Luškoj kredenci, naime svi sudionici ove pješačke ture moći će se okrijepiti ali i uživati u domaćim jesenskim delicijama te kušati ono što su naši stari jeli u pauzi nakon mukotrpnog rada "dvi suhe smokve, rogač, mindul i bićerin rakije".
Naravno degustirati ćemo i neizostavnu jesensku slasticu, Lumbliju te uz voćne likere nazdraviti dolasku jeseni.

Trajanje ove ture je cca 3 sata.
Potrebna je prikladna obuća.
Okupljanje i polazak za obje ture je ispred ureda TZ Vela Luka u 9:15.
Za obje ture potrebno se prethodno prijaviti na: +385 20 813 619 ili na e-mail: visitvelaluka@gmail.com
Svim sudionicima preporučujemo nošenje prikladne sportske odjeće i obuće.