Abilitare l'accessibilità
22°C weather in Vela Luka, croatia

STAJUN OD LUMBLIJE 2023

10/20/23
Novo izdanje „Stajuna od lumblije“, manifestacije koja se organizira u Veloj Luci s ciljem promocije i njegovanja tradicije izrade posebne slatke delicije - lumblije, samo što nije krenula. Organizatori Općina Vela Luka, Turistička zajednica i udruga Maslinara Vele Luke sedmu godinu za redom pripremili su raznolik program s kojima žele privući sve naraštaje na izradu ove autohtone slastice.
Manifestacija započinje 24. listopada prezentacijom izrade lumblije u sklopu koje će se moći saznati tajne spravljanja ove jesenske delicije koja na zapadnom dijelu otoka Korčule baštini stoljetnu tradiciju. Kako bi i najmlađe upoznali s njihovom gastro baštinom, radionica će se održati i u dječjem vrtiću „Radost“ čiji će predškolci ispeći svoje prve lumblije. Uz radionice po prvi put će se držati Luško-kulinarski kviz uz dobru zabavu i bogate nagrade te predavanje o vareniku (ukuhanom vinskom moštu) važnom sastojku lumblije predavača na vinskoj akademiji Krune Filipovića.
Najiščekivaniji, centralni događaj manifestacije natjecanje za „Zlatnu lumbliju“ 2023 održati će se 27. listopada na terasi hotela „Korkyra“ povodom kojeg će stručni žiri izabrati najbolju. Titula „Zlatne lumblije“ laskala bi svakoj domaćici, stoga nemojte dvojiti već se prijavite i saznajte je li upravo vaša ona najbolja.
Posebnu gastro priču u najslađoj varijanti pružiti će „Slatki festival“ 3. studenog u sklopu kojeg će se održati natjecanje u izradi pršurata, još jedne tradicionalne i nezaobilazne slastice.

Lumblija je svisvetska delicija, simbol naše gastronomije koji objedinjuje tradiciju i suvremenost, upravo zbog svoje posebnosti od 2022. godine nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na EU razini kao prvi zaštićeni proizvod na području Dubrovačko-neretvanske županije.
Ovaj aromatični slatki kruh priprema se uoči blagdana Svih svetih na zapadnom dijelu otoka Korčule i poklanja kumovima, rodbini, prijateljima. Običaj zvan „Kolinde“ u Veloj Luci njeguje se od davnina, ranije su stari Velolučani blagdan Svi sveti nazivali „Prvi Božić“ kada bi djeca obilazila kumove i rodbinu, čestitajući i darivajući ih lumblijom ali i bademima, suhim smokvama, grožđem.
Miris ove tradicionalne delicije u domove unosi posebnu toplinu, jačajući spone među članovima obitelji prisjećajući se i onih koji više nisu s nama.
Ako ima još onih koji se nisu ranije susreli s ovom delicijom, a zaintrigirali smo ih i žele ju napraviti, u nastavku otkrivamo recept. Pripremite sastojke, zamijesite lumblije i miris prave jeseni zavladati će vašim domom.