Abilitare l'accessibilità
Hrvatski English Deutsch Italiano

STAJUN OD LUMBLIJE 2020

23/10/2020

"Stajun od lumblije" se nastavlja i ove godine, na malo drugačiji, virtualni način, ali idemo dalje

Jesensko ozračje u Veloj Luci i ove je godine protkano posebnim aromatičnim mirisom svima nam omiljene slastice lumblije čiji se specifičan miris već sada širi iz naših domova. Zakoračili smo u stajun od lumblije i bliži nam se blagdan Svih sveti, vrijeme koje prvenstveno poziva na mir i tišinu, a ujedno i razdoblje kada se s neprikrivenom radošću prisjećamo naših najmilijih, blagdan kojeg je uistinu teško zamisliti bez okusa lumblije.
Ovaj obredni slatki kruh svoju posebnost krije u “sastojcima jeseni“ poput badema, oraha, grožđica, varenika kao i raznih mirodija, a sve više postaje simbolom naše gastronomije koji objedinjuje tradiciju i suvremenost.
Upravo s ciljem očuvanja i promocije ovog posebnog kolača i običaja povezanih s njime, prije tri godine započeli smo naše slatko putovanje sa Stajunom od lumblije. Ova višednevna manifestacija ubrzo se pretvorila u prepoznatljivu gastro priču koju nastavljamo i ove godine, ali sa malo drugačijim programom koji smo prilagodili trenutnoj epidemiološkoj situaciji.
Edukativni, odnosno informativni dio programa ove godine moći će se pratiti putem lokalnih radio postaja Radija „Val" na 96.5 MHz i Radija „M" na 90,1 MHz. Radijske emisije tematski će biti vezane uz gastronomiju, svisvetske običaje koji se u Veloj Luci njeguju do danas te tradicionalnu recepturu i način izrade lumblije uz sudjelovanje brojnih zanimljivih gostiju.
U sklopu manifestacije biti će održane radionice izrade lumblije u srednjoj i osnovnoj školi u sklopu kojih će se naši učenici uz mentorstvo njihovih profesora okušati u izradi ove tradicionalne slastice, a s važnosti njegovanja naše gastronomske baštine upoznati će se i najmlađi iz dječjeg vrtića „Radost".
Središnj natjecateljski dio programa ove godine prebacujemo na društvene mreže i virtualno biramo najbolju lumbliju, odnosno biramo naj fotografiju lumblije, u natječaju pod nazivom „Prvo međunarodno virtualno natjecanje u izradi lumblije“. Detalje ovog nesvakidašnjeg natjecanja donosimo uskoro, a Vas pozivamo da napravite i fotografirate svoje lumblije, te uživate u svojim domovima sa svojim obiteljima u mirisima i okusima Stajuna od lumblije.