Abilitare l'accessibilità
Hrvatski English Deutsch Italiano

ODRŽANA "STAJUN OD LUMBLIJE 2019."

30/10/2019

Gastro manifestacija „Stajun od lumblije“ koja je i ove godine privukla velik broj posjetitelja održana je u Veloj Luci proteklog tjedna od 23. do 26. listopada. S ciljem promocije autohtone slastice lumblije i svisvetskih običaja vezanih uz nju, Turistička zajednica Vela Luka i Općina Vela Luka organizirali su višednevnu manifestaciju koja je u sklopu programa posjetiteljima nudila zanimljiva predavanja, poučne radionice za razne dobne uzrasti i kao centralni događaj atraktivno „Natjecanje za zlatnu lumbliju 2019.“
Prva radionica održana je u srijedu, 23. listopada u Dječjem vrtiću „Radost“ s razigranim mališanima, uz smjeh i pjesmu. Potom je uslijedila radionica u hotelu „Korkyra“ pod vodstvom Leonide Grbin, vlasnice šarmantne „Luške kredence“ koja je na zanimljiv i poučan način prenjela dugogodišnje iskustvo izrade ovog gastro užitka. Drugog dana manifestacije s recepturom i izradom posebne delicije upoznali su se učenici Osnovne škole Vela Luka koji su ujedno imali priliku poslušati prigodno predavanje prof. Tonka Barčota "Svisvetski običaji i tradicija izrade lumblije". Posljednja radionica bila je organizirana u petak kada su članovi Crvenog križa posjetili štićenike Doma za starije i nemoćne u Veloj Luci i u veselom raspoloženju izradili svoje lumblije.
Središnji događaj gastro manifestacije „Stajun od lumblije“, svakako onaj najnapetiji i najisčekivaniji – „Natjecanje za Zlatnu lumbliju 2019.“ održan je u petak, 25. listopada u Centru za kulturu Vela Luka pred brojnom publikom.
Izložbeni prostori prijavljenih natjecatelja pljenili su pažnjom, stolovi dekorirani jesenskim ozračjem stvorili su autohtonu, prirodnu i najljepšu kulisu prezentacije jedinstvene slastice. Osim vidom uživalo se i ostalim osjetilima, okusom je bilo slatko i jako aromatično a mirisom specifično. Kako uz omiljenu slasticu savršeno pašu domaće rakije i likeri i oni su se našli u ponudi, a svojim su nastupom cijelokupan događaj upotpunili i dodatno atmosferu zagrijali legendarni „Luški evergreeni“, mješovita klapa „FD Kumpanija“ i folklorna sekcija „Mafrina“
Osim najvećeg broja posjetitelja, ove godine događaj bilježi i najveći broj natjecatelja, pred ocjenjivački žiri u sastavu prof. Josip Žuvela, Smiljane Matijace, Radenke Barčot, Marka Barčota i Iskre Vlašić stiglo je 19 lumblija a odabir one „zlatne“ bio je težak zadatak. Ocjenjivalo se baš sve, izgled, oblik, boja, miris, najvažniji je naravno bio okus.

U napetoj završnici prema odluci stručnog žirija, treće mjesto tj. „Brončanu lumbliju“ osvojila je Leonida Grbin, drugo mjesto i „Srebrnu lumbliju“ Branka Đuderija, dok je laskavu titulu „Zlatne lumblije 2019. godine“ zasluženo odnijela Tamara Frlan. I ove godine nagrađivala se kreativnost, svi su se natjecatelji uistinu potrudili ali teško je bilo nadmašiti one najmlađe, pa je nagrada za najbolje izložbeno mjesto otišlo Dječjem vrtiću „Radost“. Posjetiteljima su se obratili i natjecateljima nagrade uručili načelnica Općine Vela Luka, Katarina Gugić i direktor turističke zajednice Vela Luka, Dorijan Dragojević .
„Iza nas je svakako uspješan događaj jer ako većina posjetitelja i natjecatelja izjavi da jedva čekaju idući i da će se svakako prijaviti, događaj se ne može opisati drugačije nego uspješnim - poručili su organizatori
U subotu, posljednjeg dana manifestacije održano je predavanje o važnom sastojku lumblije pod nazivom „Maslinovo ulje-fenomen svakodnevnice“ prof. Josipa Žuvele, nositelja titule viteza gastronomije sredozemnih i europskih regija. O važnosti masline u životu velolučana svjedoči i sam grb Općine Vela Luka u čjem se središtu nalazi golubica u letu koja u svom kljunu drži upravo grančicu masline. Za velolučane maslina je oduvijek bila dragocjena jer je činila izvor maslinovog ulja koji je s vremenom postao ključni segment kvalitetne prehrane i eliksir života. Nakon predavanja uslijedila je degustacija neizostavne lumblije čime je završena edukativna, zabavna a nadasve najslađa manifestacija „Stajun od lumblije“. Ako već niste, ispecite svoju lumbliju, poklonite ju najmilijima i njegujte običaj kolindi!
Vidimo se iduće godine!