hr en de it

Ovog vikenda u Veloj Luci održana je sportska manifestacija pod nazivom Vela Luka Outdoors 2018. – Dani pustolovnog turizma. Od 2014. kada je manifestacija bilježi konstantan rast, kako natjecatelja tako i same ponude događanja, te postaje najveći sportski događaj na otoku Korčuli. Proteklih godina Vela Luka se pokazala kao savršena destinacija za ovakvu vrstu turizma, a što prepoznaju brojni domaći i strani zaljubljenici u ovu vrstu odmora i zabave.

Program je započeo u četvrtak 6. rujna u atriju Centra za kulturu gdje je održana projekcija pustolovnog filma Kilimanjaro a film je predstavio sam autor Alan Šimunović.

U petak u večernjim satima održana je projekcija pustolovnih filmova koju je vodio naš poznati putopisac, avanturist i pustolov, Danijel Lacko.
U subotu ujutro na rivi odvijao se bogati program. Ekipa iz PD-a "Perun" neumorno je djecu koja su željela popeti se na umjetnu stijenu, spuštati se zip line-om. Na oduševljenje djece ali i odraslih, među palmama je postavljen slek line pa su mnogi iskušali svoju ravnotežu hodajući po elastačnim trakama.

Cijelo to vrijeme na moru su se mogli voziti i kajaci, tako da je svatko mogao pronaći neki vid zabave za sebe.
S početkom u 15:30 sati, iz centra mjesta MTB utrku u duljini od 28 km, započelo stotinjak biciklista.

Sat i pol nakon toga, iz Vele spile, najvažnijeg arheološkog lokaliteta na Mediteranu, krenule su dvije trail utrke :Veli trail u duljini od 27km te Mali trail od 10 km. Na trailu je ukupno sudjelovalo više od 170 trkača.
Staze su kao i svake godine oduševile ljepotom, pa su prolazile uz maslinike, pored suhozida, kroz polja vinove loze, pored plaža, kroz borove šume, uz brdo hum, oživili smo nakratko npuštene kamene kućice i skrivene crkvice dok je cilj svih triju utrka bio u samom centru gdje su ih dočekali mnogobrojni mještani.
Na kraju dana po završetku utrka uslijedio proglašenje pobjednika, uz bogatu spizu za sve natjecatelje organizatore i volontere, te zabavni program uz grupu "Ljuta kuća".

Medalje pobjednicima po kategorijama uručivali su : Stipe Božić, najpoznatiji hrvatski aplinista i vjerni sudionik ove manifestacije iz godine u godinu. Vinko Prižmić, pročelnik HGSS, Velolučani i inicijator ove manifesaticije, Katarina Bikić, načelnica Općine Vela Luka, Dorjan Dragojević, direktor TZO Vela Luka.

Posljednjeg dana festivala u nedjelju 9. rujna Turistička zajednica organizirala je izlet na otok Proizd za sve sudionike. Na Proizd se išlo ujutro u 9 sa dva broda, cca 150 ljudi. Dan je bio kao stvoren za opuštanje nakon utrke, druženje, kupanje ali i dogovaranja za slijedeću godinu. Kao šlag na kraju dana ali i kao i pravi završetak ovog trodnevne sportske manifestacije, imali smo utrke u kajacima. Kako i priliči završilo se sve u sportskom duhu a apsolutni pobjednici bili su Iva Bencun, voditeljica Zadar Outdoor festivala te avanturist i pustolov te voditelj ove manifestacije, Danijel Lacko.

Hvala svima koji su pridonjieli organizaciji manifestacije:

HGSS, Biciklistički klub Timun Split, TTK Strka, TZO Vela Luka, Općina Vela Luka, Udruga "Luško lito", HPD Mareta Vela Luka, PD Perun, Jadrolinija, Pizzeria Alfa Vela Luka, hotel Korkyra Vela Luka, Hum h.t., Hotel Posejdon-Baltik d.o.o., Sportsway Vela Luka, Spirit of adventure Vela Luka, Udruga Trtajun, Zagrebačka pivovara, Atlantik grupa, Bim sport, Županija DNŽ, TZ Dubrovačko - neretvanske županije, Komunalne djelatnosti, Liga protiv raka, DVD Vela Luka i Crveni križ Korčula.

Posebno hvala i svim našim volonterima koji su se i ove godine odazvali u velikom broju i odradili odličan posao.

Hvala fotografima Borisu Kačanu, Saši Prižmiću, Anđeli Šćepannović, te snimateljima Igoru Gojiću te Tomislavu Prtenjači.

Voditelj programa cijele manifestacije bio je Danijel Lacko.

Posebno hvala i svim našim volonterima koji su se ove godine odazvali u velikom broju.

Najbrži trkači na Maloj strci bili su Marko Andreis i Njemica Urlike Braeuer, na Veloj Solinjanin Marinko Duka i Nives Šarić.

Među biciklistima slavio je mladi Roko Fržop iz BBK Orlov krug, među najmlađima Borna Žuvela, a medalje u kategorijama od 40 do 50 godina išle su Jošku Fržopu iz Vodica, te 50+ Draganu Peručiću iz Konavala.

Istaknuli bi jednog učesnika, koji je jedini odradio dvije trke, naime odvozio je MTB, pa dovozio do Vele Spile, te nakon toga otrčao Mali trail! Naravno osmjeh nije skidao.

Trogiranka Tina Papić iz BK Kairos bila je najbrža biciklistica.

Živite s prirodom, budite aktivni, trenirajte, živite punim plućima i vidimo se dogodine!

Vidimo se dogodine !