Abilitare l'accessibilità
- weather in Vela Luka, croatia

Dani Korčulanskog maslinovog ulja

09/11/23

U petak, 8.9.2023., održao se drugi dan manifestacije „Dani Korčulanskog maslinovog ulja“, 15. po redu izdanje na našem otoku.

 
U 10 sati, ispred ureda Turističke zajednice Vela Luka, započela je šetnja mjestom do lokalnih proizvođača maslinovog ulja. Direktor Turističke zajednice, Dorjan Dragojević, pozdravio je prisutne, te je prije početka razgledavanja Anđela Šćepanović, članica udruge Likovno stvaralaštvo Vela Luka, predstavila projekt Luka Mozaika. Posjet je započeo posjetom  OPG-a Surjan, gdje su prisutni mogli isprobati autohtono maslinovo ulje, te tradicionalne otočne delicije lumblije. Uz kraće predstavljanje svog nagrađivanog Korčulanskog maslinovog ulja, Ranko je predstavio i svoje ostale proizvode, razne rakije, čajeve, likere i ostalo.
Zatim se tura nastavila do OPG-a Jerolim, gdje se također moglo probati maslinovo ulje, razni đemovi, eterična ulja, hidrolati, aromatizirana ulja, gin.
Supružnici Petković su sve prisutne počastili sa domaćim kruhom, slanim inćunima, kaparama i to sve iz domaće radionosti.
Formalni dio ture je završio u OPG Žabica, gdje su, osim ulja, sudionici ture uživati i u domaćim slasticama poput utopljenika, narancina, domaćeg vina, svježih smokava, varenika.
Nakon što je obilazak formalno završio, druženje se nastavilo kod gospođe Marije Marinović, koja je ujedno i članica Udruge maslinara Vela Luka.
Posjetitelji su izrazili iznimno zadovoljstvo turom, te se nadaju da će se šetnja mjestom i degustacija ponoviti i narednih godina!
 
Za više fotografija same ture, pogledajte slike u galeriji ispod: