Mirisi i okusi jeseni ponovno će ispuniti Velu Luku na još jednom izdanju manifestacije “Stajun od lumblije”
Ova jedinstvena fešta posvećena tradicionalnoj veloluškoj slastici – lumbliji, i ove će godine okupiti sve zaljubljenike u autentične okuse otoka.
Podsjetimo, izrada i posebnost lumblije od 2022. godine ponosno nose zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, čime je ova delicija službeno priznata kao dio bogate veloluške gastronomske baštine.
Organizatori manifestacije Općina Vela Luka, Turistička zajednica i Udruga maslinara Vele Luke pripremili su raznolik program u koji su uključeni svi naraštaji mještana, a posjetitelji će imati priliku upoznati, okusiti i doživjeti pravi duh Veloluške jeseni.
Manifestacija se otvara 22. listopada dobro poznatim „Slatkim festivalom“ u organizaciji Srednje škole Vela Luka u kućici u „Žardinu“ u sklopu kojeg će se održati natjecanje u izradi pršurata, još jedne tradicionalne i nezaobilazne slastice.
U četvrtak, 23. listopada u Hotelu Korkyra Srednja škole Vela Luka i Narodne knjižnice „Šime Vučetić“ predstavit će nam „Začine koji pričaju priču: Putovanje kroz mirise i okuse lumblije“, dok će nam Udruga maslinara Vela Luka predstaviti Vodič za dobivanje zaštićenje oznake zemljopisnog podrijetla – Lumblije.
Kako bi potrošili višak prikupljenih kalorija, u nedjelju, 26.10. ujutro HPD Mareta organizira pješačenje do Huma u sklopu tradicionalnog izleta „U susret zdravlju“. Na vrhu Huma organiziran je ručak, mjerenje šećera i tlaka te tombola s bogatim nagradama.
Za one koji se još nisu okušali u izradi lumblije, u ponedjeljak, 27. listopada u praktikumu Srednje škole Vela Luka nositeljice zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla će održati radionicu izrade lumblije.
Utorak 28. i srijeda 29. listopada rezervirani su za one najmlađe, tako da će Narodna knjižnica „Šime Vučetić“ održati likovnu radionicu „Lumblija – tradicija u bojama dječje mašte“ , dok će se učenici u Osnovnoj školi Vela Luka i predškolci u Dječjem vrtiću „Radost“ djeca okušati u izradi svojih prvih lumblija.
U srijedu 29. listopada, u večernjim satima, ovogodišnji Stajun od lumblije će začiniti Luško-kulinarski kviz koji će se održati u Caffe baru „Bobovišća“.
Najočekivaniji trenutak manifestacije – izbor za “Zlatnu lumbliju” 2025. – održat će se u četvrtak na otvorenoj terasi Hotela Korkyre.
Stručni žiri imat će zahtjevan zadatak ocijeniti najbolje natjecateljske lumblije, dok će posjetitelji moći uživati u njihovoj degustaciji.
Večer će dodatno obogatiti kulturni program uz nastup Male mafrine i mješovite klape FD Kumpanije, stvarajući ugođaj tradicionalne veloluške jeseni.