Barrierefreiheit aktivieren
28°C weather in Vela Luka, croatia

Održani 14. Dani Korčulanskog maslinovog ulja

09/14/22

 Od 9. - 11. rujna u Veloj Luci su održani 14. Dani Korčulanskog maslinovog ulja u organizaciji Udruge maslinara Vela Luka i pod pokroviteljstvom Općine Vela Luka i TZO Vela Luka.

Manifestacija je otvorena u petak, 9. rujna tradicionalnom „Feštom od uja“ koja se održala u centru mjesta ispod Pijace. Uz zvuke dalmatinskih pjesama posjetiteljima su prezentirani domaći proizvodi lokalnih proizvođača i Korčulansko maslinovo ulje, a mogli su se zasladiti tradicionalni kolači i kušati morske gastro specijalitete pripremljene s maslinovim uljem.
 
U subotu, 10. rujna, održana je u Centru za kulturu prezentacija i degustiranje nagrađenih maslinovih ulja sa međunarodnog
natjecanja "Olive oil Japan" 2022. na kojemu su maslinari iz Vele Luke osvojili dvije srebrne i jednu zlatnu medalju. U nastavku je održano stručno predavanje sa temom „Narančin trnoviti štitasti moljac – novi štetnik srednje i južne Dalmacije“ koju je održao Mr.sc.Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik Ministarstva poljoprivrede. Na temu „Hrvatska maslinova ulja u vrhu svjetskih natjecanja“ predavanje je održala Dr.Sc.Mirella Žanetić sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, a međunarodni karakter manifestaciji dao je predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković iz Crne Gore koji jepredstavio „Maslinade", prvi crnogorski časopis za maslinarstvo i kulturu života sa maslinom.
 
Manifestacija je završila u nedjelju, 11. rujna, zajedničkim izletom sudionika na otočić Proizd na kojemu je održan međunarodni susret proizvođača na kojemu su razmjenjena iskustva i dogovorene buduće suradnje.
 
Udruga maslinara Vela Luka