Barrierefreiheit aktivieren
13°C weather in Vela Luka, croatia

Održana akcija čišćenja podmorja i radionica za djecu „Da bi vala sjala”

06/20/22

Ove subote, 18.06. održana je tradicionalna akcija čišćenja podmorja uvale Vela Luka, ali s nešto bogatijim programom nego prethodnih godina.
U jutarnjim satima akciju su započeli Društvo športskih ribolovaca i ronilaca Zubatac (Vela Luka) i Ronilački centar Tri porte. Po prvi put je u akciji sudjelovalo i Društvo za podvodne sportove Zagreb, koje je donijelo vlastitu opremu za ronjenje te su odradili 2 zarona sa bocama. U akciji su sudjelovali domaći volonteri koji su vlastitim brodicama prenosili otpad do obale. Na obali su preostali volonteri preuzimali otpad i punili kamion koji su osigurale Komunalne djelatnosti d.o.o.
Vrijedni ronioci su otklonili oko 6 kubika otpada iz mora oko trajetnog pristaništa i dijela marine. Podrijeklo otpada je velikom većinom od lokalnih brodica te koća i plivarica koje se sidre u luci. Nađeno je jako malo otpada novijeg datuma što znači da se svijest ljudi ipak mijenja i da svi skupa idemo prema boljem.
Podsjećamo, protekle dane DPS Zagreb i Ronilački centar Tri porte su odradili čišćenje podmorja svih triju uvala Tri porti.
Potom je u popodnevnim satima održana ekološko-kreativna radionica udruge „Miki Trasi”, uz pratnju učiteljice Mirjane ŽuvelaNeka moje more ne more more”. Na kupalištu Pod boriće, na kojoj su volonteri iz Društva za podvodne sportove Zagreb djeci su predstavili opremu za ronjenje s bocama i otpad koji se nalazi u moru.
Objasnili su im zašto je važno očuvanje mora i što otpad u moru čini morskim organizmima te načine očuvanja i čišćenja istog. Naglasili su kako je odgovornost na svima nama i kako i djeca mogu puno napraviti za more. Zatim su djeca crtala morske motive s kojima se često susreću i izrađivali morske ježeve
i na svoj način prenijeli u djela ono što pod morem živi.
Ovo je još jedan u nizu izvrsnih projekata udruge „Miki Trasi”, a nas iznimno veseli što smo  po prvi puta u čišćenje podmorja uključuju i djeca.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svima koji su omogućili da se ova akcija odvije na ovako kvalitetan način. Puno se podmorja očistilo, a educiralo se one na kojima ostaje najveća odgovornost.
Akciju čišćenja i radionicu za djecu organizirala je Turistička zajednica Općine Vela Luka u suradnji s Općinom Vela Luka, a akciju su podržala i Županijska Luška uprava Vela Luka, konoba Bajko i restoran Dalmacija .
Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u realizaciji ovog projekta. 
Autor fotografija je Anđela Šćepanović