Barrierefreiheit aktivieren
22°C weather in Vela Luka, croatia

Festival Viteških Igara otoka Korčule, Vela Luka

09/13/22

 Uz zvukove tradicionalne kumpanije, ovaj petak, 16. rujna u 19:00 u Veloj Luci zatvorit će se Festival viteških igara otoka Korčule koji je i ove godine započeo sredinom lipnja u gradu Korčuli.

Ovaj Festival nastao je prije 25 godina s ciljem očuvanja tradicijske i povijesne baštine otoka. Festival aktivno postoji do 2004.godine, a nakon desetogodišnje stanke se ponovno pokreće nakon međunarodnog simpozija ICTM 2014. (International Council for Traditional Music) koji se održao baš u Korčuli.
 
Umjetničko rukovodstvo Festivala oduvijek je bila odgovornost prof.dr. Gorana Oreba koji ga svake, pa tako i ove godine, scenski i koreografski osmišljava. Čak šest otočnih naselja, pomoću kulturnih i glazbenih društava, aktivno baštini i održava više od 400 godina dugu tradiciju jedinstvenih plesova s mačevima.
 
Nakon svečanog mimohoda centrom mjesta, članovi i kumpanjoli iz FD Kumpanija iz Vele Luke, VU Kumpanjija Pupnat, VU Kumpanjija Smokvica i KPD Bratska sloga, Žrnovo (Moštra) i Čara predstaviti će se sa po nekoliko plesnih figura publici na pijaci ispred crkve sv Josipa.