hr en de it

ZAVRŠEN OPEN JAZZ FESTIVAL

11.08.2012

U četvrtak je u Veloj Luci održana 3. završna večer međunarodnog LAST MINUTE OPEN JAZZ FESTIVALA.
Festival na kojem je sudjelovalo preko 70 glazbenika trajao je neprekidno 9 dana započevši u Balama u Istri a završio sinoć u Veloj Luci. Jazz Festival se održava već 6. godinu za redom a ove godine namjera je bila pokrenuti živu sponu između dvije prirodno divne a vrlo udaljene županije.
a u organizaciji udruge za kulturu "Kamene priče" koja nosi ime prema Jazz konobi iz koje je cijela ova priča i krenula prije šest godina.
Na početku večeri, publiku je pozdravila Vanda Puizina Dragojević te Tomislav Pavleka koji je u ime udruge za kulturu "Kamene priče" zahvalio domaćinima te sponzorima ovog iznimno važnog glazbenog i kulturnog događaja koji je prije 6 godina potekao iz malog mjesta Bale iz Jazz konobe "Kamene priče" prema kojoj je udruga i dobila ime.
Ovaj festival se po prvi put održao u Veloj Luci a glavni su sponzori bili HUM HT d.d. Vela Luka, Luško lito i Turistička zajednica Vela Luka.
Nakon prve dvije večeri inozemnih glazbenika iz samog vrha jazz scene, Velolučani su konačno dočekali i 3. završnu večer kad je nastupio naš mještani Oliver Dragojević.
U prvom dijelu koncerta nastupio je Elvis Stanić Group koji je u jazz fusiji objednio hrvatsku tradicionalnu (istarsku) glazbu sa mediteranskim ritmovima.
Oliver se sinoć publici predstavio u nekom drugom svijetlu. Kako je sam rekao, iako je dio Jazz festivala, ipak ono što je odsvirao nije Jazz, ali se ćuti da je zaljubljenik u taj glazbeni žanr.
Pomno odabrane pjesme, uglavnom romanse poput Picaferaja, Brod u boci, Molitve za magdalenu, Nevere, Vjeruj u ljubav, Pismo moja u jazz aranžmanu te uz pratnju Elvis Stanić Group zvučale su bolje od orginalnih verzija istih pjesama. Vokalna i glazbena fraziranja oduševili se publiku koja je u pravoj jazz maniri pljeskom nagrađivala briljantne solo dionice ovih vrsnih vrituoza. Možemo reći da smo nazočili jednoj iznimno suptilnoj jazz večeri gdje je došlo do fuzije soula, bluesa i dalmatinske romanse a sve to uz jazz ritmove. Po ne znam koji put Oliver se pokazao kao svestrani umjetnik, profesionalac vokalni i glazbeni virtuoz čiji glas u sinošnjoj jazz verziji još bolje dopirao do slušatelja.
Publici se obratio i na engleskom pozdravljajući tako inozemne posjetitelje a posebno je pozdravio i svoju mnogobrojnu obitelj te glazbenike Vinka Barčota i Tomislava Mrduljaša koji su bili među publikom a čije je pjesme izveo sinoć.
Uz legendarnog Galeba, Oliver se oprostio od publike koja je do posljednjeg mjesta ispunila pijacu crkve sv. Josipa.