hr en de it

UREĐENJE GALERIJE CZK VELA LUKA

27.11.2013

U cilju povećanja kvalitete muzejsko-galerijske djelatnosti u tijeku su radovi uređenja galerijskog prostora Centra za kulturu Vela Luka. U ovoj galeriji redovito se odvija izlagački program Centra za kulturu Vela Luka i drugi kulturni sadržaji, a nakon višegodišnjeg korištenja prostor zahtijeva detaljno uređenje. Zahvaljujući financijskoj potpori Turističke zajednice Vela Luka i suradnji s direktorom Dorjanom Dragojevićem u galeriji se trenutno vrše soboslikarski radovi, a uskoro bi se trebali zamijeniti i dotrajali prozorski otvori i postaviti novi klima uređaj.

- TZO Vela Luka ima svoj plan rada i financijski program, a kako veliki broj turista dolazi i posjećuje Centar za kulturu Vela Luka, Turistička zajednica je odlučila jedan dio svojih sredstava odvojiti za uređenje galerijijskog prostora , jer CZK ne može sam financirati uređenje - rekao je Dorjan Dragojević, direktor TZO Vela Luka i dodao da je na ovaj način počela priprema za predstojeću turističku sezonu.

Galerija Centra za kulturu Vela Luka svojim sadržajima privlači veliki broj posjetitelja, kako lokalnih stanovnika tako i brojnih turista i prostor je od velikog kulturnog značaja u mjestu. Osim izložbi raznih umjetnika, likovnih udruga, promocija knjiga, raznih predavanja i sl., u ovom prostoru se povremeno izlažu izložbe iz bogatog umjetničkog fundusa Centra za kulturu Vela Luka. To su Međunarodna poklon zbirka crteža, grafike i male skulpture i Zbirka drvenih maketa povijesnih brodova samoukog umjetnika drvorezbara Nedjeljka Gugića Kotarca. Zbog nedostatka prostora ove vrijedne zbirke do sada nisu stalno bile dostupne javnosti. U istom prostoru povremeno se odvija program Galerije moderne i suvremene umjetnosti u sklopu kojeg su do sada izlagali brojni ugledni domaći i strani umjetnici (Ivan Kožarić, Antun Maračić, Valerio Adami, Nina Czegledy, Dalibor Martinis, Igor Kuduz i drugi.) koji su nakon svojih izložbi Centru za kulturu Vela Luka poklanjali svoje radove i privukli svojim izložbama u Velu Luku brojne posjetitelje s cijelog otoka i šire. Uređenje galerijskog prostora svakako će doprinijeti većoj kvaliteti kako kulturne i turističke ponude u mjestu i privući još veći broj posjetitelja u velolučku krovnu kulturnu ustanovu zaključila je na kraju kustosica Galerije Moderne i suvremene umjetnosti CZK Rada Dragojević Ćosović.

Dina Cahun

www.dubrovacki.hr/clanak/57563/uredenje-galerije-centra-za-kulturu-vela-luka