hr en de it

ODRŽANA VEČER KUPUSA NA TABAK

02.08.2017

Prema programu „Luško lito“, u utorak, 1. kolovoza je na plaži „Pod boriće“ održana tradicionalna „Večer kupusa na tabak“. Riječ je o pučkoj veselici koja se organizira već četrnaestu godinu za redom prvog kolovoza, kada se u Veloj Luci tradicionalno jede kupus na tabak. Za vrijeme ove iznimno dobro posjećene manifestacije kuhao se kupus i frigale pogačice.

Istovremeno se pekla i riba na roštilju, a nije nedostajalo ni vina. Više stotina posjetitelja, među kojima najviše turista, uživalo je u tradicionalnoj domaćoj spizi i dalmatinskoj pjesmi. Mnogobrojni domaći i strani gosti mogli su uživati u kulinarskim specijalitetima među kojima su bili, naravno, kupus na tabak, ribe s gradela, pogače i ježine.

Naveliko se peklo, mijesilo, jelo i pilo. Stolovi su već prije početka ove svojevrsne pučke fešte bili prepuni, a veliki broj ljudi okruživao je prostor gdje su vrsni kuhari spremali luške poslastice. Posjetitelje je zabavljao kvartet Portun, u sastavu Mario Prižmić, Teo Žuvela, Danko Tabain i na klavijaturama Ivo Salečić, koja je svojim dalmatinskim repertoarom uveselila i mlade i stare.

U pauzi od pjevanja, glazbenu ulogu preuzeli su Snježan Maričić, (saksofon), Vinko Šeparović (klarinet), Mirko Stipković (klarinet) i Janez Vlašić (tuba) koji su prvo svirkom, a zatim i pjevanjem digli publiku na noge i potakli ih da im se pridruže u pjesmi. Fešta se potom nastavila dugo u noć.

Tekst: Općina Vela Luka