hr en de it

ODRŽANA 1. PRVA VEČER OPEN JAZZ FESTIVALA U VELOJ LUCI

07.08.2013

Sinoć je na pijaci ispred crkve sv. Josipa održana prva večer Međunarodnog Open Jazz Festivala. Ovo je druga po redu godina održavanja ovog iznimno značajnog jazz festivala, a glavni sponzori su Luško lito, Turistička zajednica i HUM HT d.d. iz Vele Luke. U ime organizatora Udruge Kamene priče i Luškog lita prisutne je na početku pozdravio Tomislav Pavleka, idejni zažetnik ovog jazz fastivala koji je prije 7 godina krenuo iz malog mjesta Bale u Istri iz jazz konobe Kamene priče prema kojoj je sad već dobro uhodani jazz festival i dobio ime .
U prvom dijelu večeri svirali su Oleg Kireyev Band. Radi se o ruskom saksofonistu jednom o tenutno najvažniji saksofonista svjetske jazz scene, koji je fasciniran folklorom, prvi svijet jazza povezao sa eko ritmovim, na taj način rušeći granice među glazbenim žanrovima. Gost ovog iznimnog banda bio je kantautor Nicolas Bearde.
U drugom dijelu večeri nastupio je mađarski band Djabe te njihov gost isladski bunjar (Mezzoforte) Gulli Brijen. Radi se o najpoznatijem jazz/world fusion sastavu Centralne Europe, a karakterističan je po virtuoznom spoju mađarske folklorne glazbe i jazza.

Mnogobrojni prisutni uživali su u nastupu ovih svjetski poznatih glazbenika. Koncert je trajao više od četiri sata. Prisutni su zaista uživali slušajući i gledajući virtuoze na sceni. Izvrsna atmosfera, kvalitetna glazba, ritmovi koji su iz jazza prelazili u blues, afrički ritmovi koji su se preko folklora pretakali u soul a iznad svega odlična i vrlo neposredna komunikacija sa publikom samo su djelić sinošnje atmosfere u kojoj su mogli uživati prisutni na prvoj večer Open Jazz Festivala u Veloj Luci.
Napominjmeo da je večeras , također sa početkom u 21:00, 2. večer u na kojoj gostuju ZZ kvartet te Waveform.
Ne propustite ovaj izniman glazbeni spektakl.
TZO Vela Luka
slike: Anđela Šćepanović