hr en de it

NOĆ MUZEJA 2018.

22.01.2018

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, u petak 26. siječnja 2018. godine, od 18.00 do 01. sat po trinaesti put, organizira manifestaciju Noć muzeja.

Okvirna tema ovogodišnje NOĆI MUZEJA je Muzeji i sport.

Naglasak manifestacije stavljen je na sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnost u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja i stvaranju nove muzejske publike.

Sport, prema opće prihvaćenim definicijama, je skupni pojam tjelovježbene aktivnosti u kojima dominira natjecateljski duh; njegovanje tjelesnih svojstva i sposobnosti, njihovo provjeravanje i unapređivanje putem igre, borbe i natjecanja. Sport je popularna i raširena društvena pojava, sastavni dio kulture suvremenog društva.

Centar za kulturu Vela Luka već je godinama uključen u manifestaciju Noć muzeja, a u skladu s ovogodišnjom temom organizira izložbu fotografija Željka Budimira Keka „Sestre Jurković-Veslima do zvijezda“.

Željko Budimir Keko je rođen 5.8.1972. godine u Trebinju, a trenutno živi, radi i stvara na relaciji Trebinje - Dubrovnik - Vela Luka. Fotografijom se bavi duži niz godina i iza sebe ima niz samostalnih i skupnih izložbi od Miamija do Sarajeva, Göteborga i Vele Luke.

Ovo je njegova treća samostalna izložba u Veloj Luci, a fotografije prezentirane na izložbi objedinjene naslovom „Sestre Jurković - Veslima do zvijezda“ nastale su u Veloj Luci 2015. i 2017. i u Blatu 2017. godine. Fotografije su nastale njegovom fascinacijom uspjesima, treninzima i odricanjima sestara Ivane i Josipe Jurković, vrhunskih velolučkih i hrvatskih sportašica kojim je i posvećena ova izložba.
 

CZK Vela Luka