hr en de it

ZAVRŠENA MANIFESTACIJA STAJUN OD LUMBLIJE

10/30/2017

Za kraj ovogodišnje manifestacije Stajun od lumblije Općina Vela Luka i Turistička zajednica organizirala je u Centra za kulturu predavanje o svisvetskim običajima i tradiciji koje je otvorio dr. sc. Dinko Radić, ravnatelj Centra za kulturu, ujedno i domaćin ove manifestacije.
Na samom početku učenice iz vježbeničke tvrtke Ankora Srednje škole Vela Luka predstavile su svoj gastro vodič otoka Korčule u kojemu je kao slatka gastro atrakcija otoka Korčule istaknuta upravo lumblija.

Uslijedila je prezentacija novinarke Petre Žuvela koja je na vrlo zanimljiv način usporedila tradiciju izrade lumblije sa sličnim običajima diljem svijeta koji se povezuju uz blagdan Svih svetih. Ona je također iznijela pretpostavke hrvatskih jezikoslovaca o etimološkom podrijetlu same riječi lumblija koje je vrlo složeno i nije do kraja razjašnjeno.

Prof. Tonko Barčot u svom se izlaganju osvrnuo na svisvetske običaje u Europi uz prikaz korijena današnje crkovne tradicije vezane za blagdan Svih svetih. Posebno je opisao svisvetske običaje i tradiciju u Veloj Luci u 19. i 20. stoljeću koja se razlikuje od sličnih običaja na otoku Korčuli upravo po pravljenju kolača lumblije i kolindama (darivanju) odnosno razmjeni poklona. Kolinde su se najčešće poklanjale krsnim kumovima i bliskoj rodbini ili susjedima a uključivale su lumbliju i ostale jesenske plodove kao npr. suhe smokve, bademe, orahe, šipak ili grozd „krivače“ – posebne i rijetke sorte grožđa koja kasno dozrijeva a i danas se još može pronaći u Veloj Luci.

 

U vrijeme, odnosno stajun, uoči blagdana Svih svetih kada se u Veloj Luci pripremaju lumblije i poklanjaju kolinde u okviru službenog posjeta Dubrovačko – neretvanskoj županji Predsjadnica RH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Velu Luku i tom je prilikom na dar od malih članova FD Mafrina i Veloluških mažoretkinja dobila upravo tradicionalne veloluške kolinde sa lumblijom.  

www.velaluka.hr